IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Инвеститорите в украински ДЦК могат да загубят 50% от главницата

Икономиката на Украйна ще се свие с 8% през тази година, смятат експертите на банката

15:35 | 17.09.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Goldman Sachs: Инвеститорите в украински ДЦК могат да загубят 50% от главницата

Влошаващата се икономическа перспектива пред Украйна увеличава вероятността от фалит, който може да доведе до загуби на облигационерите от около 50 на сто според експертите от Goldman Sachs Group.

Продължаващият вече шест месеца конфликт между украинските власти и проруските бунтовници ускори изходящите капиталови потоци и разстрои икономическото представяне до ниво, което поставя под съмнение способността на Украйна да продължава да изплаща дълга си.

Според изчисленията на Goldman Sachs на база минали преструктурирания показват, че облигационерите могат да загубят половината от главницата, съобщава Bloomberg.

Постигнатото на 5 септември примирие дойде на фона на усилията да се сложи край на войната, която според оценки на Организацията на обединените нации е отнела живота на най-малко 3 000 души. Боевете в района на Донецк и Луганск унищожиха производствения капацитет, принудиха голяма част от населението да напусне страната и ограничиха износа.

В тази връзка експертите от Goldman Sachs повишиха прогнозите си за свиване на икономиката до 8 на сто от очакваните през март 3% и увеличиха очакванията си за равнището на дълга спрямо БВП до 70% от 55 на сто.

"Настоящите ни прогнози и продължаващата несигурност около конфликта в източната част на Украйна сега повдигат въпроса за това дали страната може да се върне към устойчивото изплащане на задълженията без преструктуриране", пишат анализаторите на Goldman.

Доходността по оценявания на 2,6 млрд. долара украинския дълг с падеж през 2017 г. расте с 0,38 процентни пункта днес до 12,84% според данните на Bloomberg. Анкета сред инвеститорите показа, че около 15 на сто виждат възможност за преструктуриране в рамките на следващата година, докато по-голям дял (около 35%) очакват това да се случи в рамките на следващите пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
знамгарантирани са с украинска територия :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Internet
преди 9 години
руските са гарантирани споко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
bgMan
преди 9 години
Тия са големи гадове.Затова ли Украйна пламна точно в момента, в който Русия си напазарува украински облигации?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още