IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев продава 340 млн. долара от валутните си резерви, за да стабилизира гривната

Властите понижиха официалния обменен курс спрямо долара с 1,7%

12:18 | 28.08.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Киев продава 340 млн. долара от валутните си резерви, за да стабилизира гривната

Правителството на Украйна реши да продаде значителен дял от валутните резерви на централната банка за да стабилизира валутния курс на гривната, предава ИТАР-ТАСС.

Украинската централна банка ще се раздели с 340 млн. долара, срещу които ще бъдат закупени гривни. Това обяви в четвъртък пред Върховната Рада премиерът Арсений Яценюк.

"Това ще увеличи резервите в собствена валута на Украинската централна банка и ще даде възможност за стабилизиране на обменния курс", каза министър-председателят.

Същевременно на 27 август регулаторът понижи официалния обменен курс на гривната към долара с 1,68% до 13,89 гривни за 1 долар. По този начин бе достигнато ново рекордно дъно в покупателната сила на националната валута.

По-рано Яценюк посочи, че икономиката няма да може да издържи при разменен курс на валутата от 12 гривни за 1 долар. Надеждите в Киев са свързани с евентуалния нов транш от Международния валутен фонд, разпределението на който ще бъде разгледано от организацията на 29 август. Средствата ще спомогнат за стабилизирането на ситуацията на валутния пазар в Украйна.

Междувременно спот курса на долара в Украйна превиши психологическия праг от 14 гривни. Чейндж бюрата в страната изкупуват 1 долар при курс от 13,20-13,96 гривни и продават на населението при 14,2-14,5 гривни. Средният курс на американската спрямо украинската валута е 13,77-14,25.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
Ха ха, стабилизирали я :)Със 340 млн евра :) на 40 млн. жители - падат се по има няма 8-9 евра на човек :) От януари досега са я стабилизирали от 8 на 15. Т'ва лятото, а искат да купят 5 млрд кубика газ от руснаците, което дори по украинската цена отпреди крим са милиард и половина $. Само дето в касите няма нищо... Явно тепърва още ще се стабилизира гривната...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
forexboy
преди 9 години
Този филм сме го гледали през 90-те в БГ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още