IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият министър на Украйна подаде оставка

Павло Шеремета напуска поста си след различия с кабинета относно темпото на реформите

11:38 | 22.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономическият министър на Украйна подаде оставка

Министърът на икономиката на Украйна Павло Шеремета е подал вчера оставката си след различия в рамките на правителството за това как да се справи с тежката икономическа ситуация, съобщава WBP Online. За да влезе в сила оставката трябва да бъде подписана от президента Петро Порошенко. 

Шеремета е западно образован икономист, който през февруари пое поста на икономически министър в правителството на премиера Арсений Яценюк. Той беше сериозно критикуван от колегите си от кабинета относно темпа на икономическите реформи в страната, необходими за получаването на транша от 1,4 милиарда долара от МВФ.

"Вместо да продължа да се боря със старата система, аз съм решил да се съсредоточа върху работата с хората на бъдещето", написа бившият министър във Facebook страницата си.

Отиващият си министър не успя да получи одобрение от парламента за важно законодателство, като вчера заяви, че без реформи ще отнеме от три до четири години на Украйна, за да се възстанови след очаквания спад на БВП с 6-7% през тази година.

„Икономиката никога няма да напредне, ако правителството продължава да се държи като хищник към бизнеса", каза той по време на пресконференция по телевизията.

Шеремета също бе недоволен, че кабинетът на Яценюк без да се консултира с него назначи търговски представител в навечерието на ключовите преговори следващата седмица с Митническия съюз, оглавяван от Москва, и с представители на ЕС.

"Аз съм убеден, че всеки служител трябва да предложи своите заместници", каза той пред журналисти. "Трябва да се спазва този принцип, в противен случай логиката на управление не работи."

Украйна е в рецесия вече повече от две години, като икономиката се сви с 2,3% през второто тримесечие на 2014 г. Ескалацията на политическата криза в Източната част на страната и ожесточените боеве в индустриалния й център между правителствените сили и про-руските бунтовници допълнително затрудниха растежа и предизвикаха поевтиняване на гривната до рекордно дъно спрямо долара.

МВФ на няколко пъти понижи икономическите перспективи пред страната и предупреди, че икономиката на Украйна може да се свие с 6,5% тази година. Въпреки това Фондът се съгласи да предостави 17 милиарда щатски долара финансова помощ в рамките на няколко транша, за да помогне на Киев да премине през кризата.

Парите от МВФ дойдоха с изисквания за болезнени икономически реформи, включително цели за намаляване на дефицита и повишаване на цената на газа за домакинствата и индустрията. Засега реформите вървят твърде бавно.

"Като се имат предвид мрачните перспективи пред публичните финанси, има нарастваща загриженост, че МВФ може да ограничи кредитирането", коментира анализаторската компания Capital Economics, според която Украйна в крайна сметка може спре плащания по дълга си.

Следващия петък МВФ ще вземе решение за отпускането на втория транш от 1,4 милиарда долара. Украйна вече поиска от Фонда да се вземе предвид допълнителната финансова тежест на борбата с бунтовниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още