IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна иска Швейцария да върне 110 млн. долара на приближени до Янукович

По силата на швейцарските закони замразените авоари могат да бъдат задържани три години, след което да се репатрират, ако са били придобити незаконно

11:33 | 19.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украйна иска Швейцария да върне 110 млн. долара на приближени до Янукович

Украйна е поискала от Швейцария съдействие по възстановяването на активи, прехвърлени в Алпийската страна от приближени на прогонения лидер Виктор Янукович, пише Wall Street Journal.

От началото на лятото Министерството на правосъдието на Швейцария е получило три молби за връщане на активи обратно в Украйна, съобщава говорителят на ведомството Фолко Гали. Исканията касаят най-вече парични средства, свързани с 19 от най-приближените на Янукович хора, а не пари на бившия лидер, уточнява Гали.

През февруари Швейцария замрази авоарите на редица украинци, измежду които е и синът на Янукович – Александр. Властите не разкриха общата сума на активите, но швейцарските медии писаха, че става дума за близо 100 млн. швейцарски франка (110 млн. долара).

Правосъдното министерство ще разгледа молбите, за да прецени дали отговарят на швейцарското законодателство, казва още говорителят. Едва след това те ще бъдат придвижени към прокуратурата и швейцарските кантонални власти.

По силата на швейцарските закони замразените авоари могат да бъдат задържани три години и едва след това да бъдат прехвърлени отново в Украйна, ако се отсъди, че са придобити по незаконен начин.

Швейцария замрази активи и на други свалени от власт лидери. Миналия декември правителството удължи забраната за достъп до тунизийски и египетски активи за близо 750 млн. долара. Към тях попадат средства на бившия египетски президент Хосни Мубарак и лидерът на Тунис Зин ал Абидин бен Али.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Аааа е са ше види Украйната дали ше види паре от "Запада" дет толкоз му се кланя ... :))) да видят сега дали "отговарят" на законодателството после да видим нешо друго, малко да ги разцъкаме на борсата и след 3 години живот и здраве, може и да може да им дадат некой лев ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още