IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна може да покрива половината от газовите си нужди от ЕС

Страната ще продължава да изпълнява договорите за транзит на руски газ, коментира енергийният министър Юрий Продан

09:07 | 20.08.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украйна може да покрива половината от газовите си нужди от ЕС

Украйна може да покрива 50% от потреблението си на природен газ от доставки от ЕС, обясни украинският министър на енергетиката Юрий Продан, цитиран от украинското издание День.

От обръщането на потока на газовата връзка със Словакия Киев ще може да получава природен газ в количества между 8 и 10 млрд. природен газ годишно, посочва той. Очакванията са връзката да заработи през септември.

„Обемът на реверсивните доставки, които можем да получим от Словакия днес се оценяват на между 8 и 10 млрд. куб. метра. С полученото от Словакия, Унгария и Полша можем да покрием към 50% от своите потребности от вносен газ”, коментира Продан.

По негови думи съществуващите в момента газови връзки дават възможност на Украйна да внася около 16 млрд. куб. метра годишно. В същото време обаче „Газпром” се опитва да влияе върху европейските партньори на Украйна да не продават газ на страната, убеден е Продан.

„Има опити от страна на „Газпром” да оказва влияние по време на преговорите с европейските оператори да спрат реверса”, обясни още министърът.

На 16 юни Русия спря доставките на природен газ за Украйна заради споровете около цената на суровината. Оттогава Киев купува суровината от Европа – чрез реверсивните връзки с Полша, Унгария и Словакия, както и от Германия – от компанията RWE.

От средата на юни Москва не е прекратила транзита на природен газ за Европа през територията на Украйна. Върховната Рада обаче от своя страна одобри санкции срещу Русия и една от тях е възможността да бъде спрян транзитът на газ за Европа. При това положение европейските компании ще купуват газ на граничната точка между преносните мрежи на Украйна и Русия.

Украйна ще продължава да транзитира руския природен газ съгласно сключените договори, обясни обаче Юрий Продан след среща със своя словашки колега, допълва Ukrinform.ua.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
Nikola666
преди 9 години
Луднали са тия дето пратиха номер 15 в европейския парламент. А дали Украинците са прави и криви ти си последния *** дето може да даде определение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
vzhekoff
преди 9 години
Хохлите си мислят, че са много хитри. Искат ЕС да купува газа на руско-украинската граница, а те да си правят виртуален реверс - демек, същия газ, ама вече уж европейски да остава при тях. Същото става и в малки мащаби в момента, само че зимата като почнат да крадат от тръбата и руснаците като спрат транзита през Украйна, ха познайте словаците и унгарците дали ще искат да пущат "реверса" ? И там пак е лесно, Бай-*** откъде ще вземе газ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
Internet
преди 9 години
Тези *** в Киев съвсем са луднали - ни знаят на кой свят са, ни кои са, нищо.Асолютни нещастници, с извинение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
И аз мога да стана космонавт, ама на.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още