IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинската валута поевтиня до най-ниското ниво спрямо доларa в своята история

Това се случва на фона на продължаващите боеве в източните региони и спадащите валутни резерви на страната

18:47 | 12.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украинската валута поевтиня до най-ниското ниво спрямо доларa в своята история

Украинската валута поевтиня до най-ниското ниво спрямо американския долар в своята история на фона на продължаващите боеве в източните региони на страната и спадащите валутни резерви, пише Wall Street Journal.

Във вторник украинската гривна изгуби 2,4% от стойността си до 13,14 гривни за един долар, смъквайки се още след срива с 3,8 на сто в понеделник. Като цяло валутата е надолу с 6% само за седмица, а от началото на годината е поевтиняла с повече от една трета спрямо долара.

Украинците гледат на своята валута като на индикатор за икономическата стабилност. Резкият й спад принуди парламента да привика на разпит гуверньора на Украинската централна банка Валерия Гонтарева.

В понеделник тя каза, че обезценяването на валутата се дължи основно на нервното пазарно настроение на фона на увеличаващото се напрежение, като „няма макроикономически причини за значителните колебания на валутния курс“.

Гонтарева повтори, че централната банка ще провежда политика на плаващ валутен курс, като даде да се разбере, че банката е готова да възобнови временните рестрикции върху валутните операции, ако обезценяването продължи.

През юли валутните резерви на Украйна спадат до 16,07 млрд. долара спрямо 17,08 млрд. долара през юни, като същевременно вътрешното търсене на чужда валута нараства. Киев очаква да получи заем от Международния валутен фонд за 1,45 млрд. долара и 500 млн. долара от Световната банка до края на месеца, информираха от Украинската централна банка в началото на седмицата.

Въпреки това не е ясно кога точно ще дойдат парите, отбелязва още изданието.

„Имайки предвид липсата на информация относно втория транш на МВФ и значителното намаление на валутните резерви, украинските финансови нужди остават основния проблем“, пишат анализаторите на VTB Capital в бележка до клиентите си.

Заради обезценяването на гривната водещият индекс на Киевската фондова борса – PFTS, увеличава стойността си. Днес показателят затвори с ръст от 0,86% до 456,78 пункта. От началото на годината индексът нараства с 55,64% - най-много в сравнение с водещите индекси на борсите в Централна и Източна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 9 години
т.е. приватизират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 9 години
по-лесно ще разпродадат активите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още