IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новозеландският долар удари 15-месечно дъно

Причината са рекордните валутни продажби, осъществени от централната банка през август

10:07 | 29.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Новозеландският долар удари 15-месечно дъно

Новозеландският долар достигна 15-месечно минимум в понеделник след информация, че централната банка на страната е продала голямо количество валута през август. Новината повиши очакванията за допълнителна намеса на регулатора на паричния пазар.

Новозеландската централна банка е продала нетни 521 млн. новозеландски долара (406,4 млн. щатски долара) през август – най-много от юли 2007 г. насам и значително повече от продадените през юли 2 млн., показа статистиката на централната банка.

Непосредствено след представянето на новината валутата спадна рязко, докосвайки ниво от 0,7708 щатски долара – най-ниското от края на юни 2013 г., спрямо 0,7828 щатски долара точно преди оповестяването на данните.

"Не изключваме допълнителни тактически действия от централната банка във връзка с поддържането на натиска върху новозеландския долар", каза пред MarketWatch главният икономист в ASB Ник Тъфли.

Новозеландската централна банка заяви на няколко пъти, че валутата ѝ, известна като "Киви", е неоправдано силна, дори и като се има предвид сравнително стабилната икономика на страната. Пазарните участници изтълкуваха становището като индикация, че регулаторът е готов да се намеси, за да отслаби покупателната сила на паричното средство.

Премиерът Джон Кий, бивш валутен дилър, заяви по-рано, че подкрепя намесата на централната банка на пазара, която е на мнение, че новозеландският долар трябва да се разменя за около 0,6500 щатски долара.

Силата на Кивито е до голяма степен резултат на сравнително стабилната икономика, представянето на която надминава тези на повечето други развити страни след световната финансова криза. Островната страна, която е с население от едва 4,5 млн. души, се възползва от бума в търсенето от Азия, пласирайки своите месни и млечни продукти на Жълтия континент. Това доведе през миналата година до най-високия темп на икономически растеж в последното десетилетие.

Нова Зеландия също така е и сред малкото страни, които започнаха цикъл на повишаване на лихвите, покачвайки ставки четири пъти от началото на 2014 г., което допълнително подсили Кивито.

Съществуват все пак и пукнатини в местната икономика. Сред най-големите опасения е резкият спад в цените на млякото и млечните продукти – най-големият експортен сектор на страната.

Тео Спирингс, главен изпълнителен директор на млечния гигант Fonterra Co-Operative Group, изтъкна, че всеки спад в покупателната сила на валутата ще спомогне за представянето на износителите на външните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още