IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Нова Зеландия спадна до 5-годишно дъно от 5,6%

Заплатите в островната страна продължиха да растат в съответствие с инфлацията през второто тримесечие

09:47 | 06.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Безработицата в Нова Зеландия спадна до 5-годишно дъно от 5,6%

Tрудовият пазар в Нова Зеландия се подобри значително през тримесечието до края на юни, след като равнището на безработицата спадна до най-ниското си ниво в последните 5 години, а заплатите продължиха да растат със стабилни темпове в съответствие с ниската инфлация.

Равнището на безработицата спадна до 5,6% в периода април-юни, достигайки най-ниската си точка от март 2009 г. Резултатът в предходното тримесечие пък бе ревизиран до 5,9 на сто, предава WBP Online.

Измерена на тримесечна база, промяната в заетостта достигна 0,4%, като още 10 000 души намериха работа. Очакванията на пазара обаче бяха за възход от 0,7 на сто.

Въпреки това коефициентът на икономическа активност неочаквано се сви до 68,9 на сто от ревизираните 69,2 на сто през първото тримесечие на годината, оставяйки по-малко хора да се конкурират за работните места.

Годишният ръст на заетостта пък се задържа при 3,7% през тримесечието до края на юни в сравнение с прогнозата на пазара за 4 на сто.

Старши икономистът в Westpac Майкъл Гордън заяви в навечерието на представянето на правителствения доклад, че очаква равнището на безработицата да спадне до 5,5% до края на тази година и под 5% през следващата година.

"Смятаме, че има възможност степента на участие на работната сила да се покачи през следващите няколко години преди негативните последици от застаряването на населението да започнат да доминират. Но това е изключително малко вероятно, така че тя ще продължи да расте със същото темпо като през последните години", каза Гордън.

Същевременно индексът на разходите за труд – най-обективнaта мярка на ръста на заплатите, се повиши с 1,6% на годишна база през тримесечието до края на юни. За сравнение, годишното изменение на индекса на потребителските цени за същия период също достигна 1,6 на сто.

Повишаването на заплатите през второто тримесечие бе повлияно от увеличението на минималната работна заплата (МРЗ) от 13,75 до 14,25 новозеландски долара на час. Ако влиянието на повишаването на МРЗ бъде изключено, заплатите са нараснали с 0,1 процентни пункта през тримесечието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още