IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да заложиш на еврото - запазено място за Титаник?

Според някои анализатори предстои главоломно потъване на единната европейска валута спрямо долара

11:21 | 02.10.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Да заложиш на еврото - запазено място за Титаник?

В навечерието на днешното редовно заседание на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) валутните анализатори размишляват върху възможността да се включат във вече пренаселения пазар на залози върху еврото, пише CNBC.

От началото на годината единната валута, споделяна от 18-те държави членки на еврозоната, е на еднопосочно пътешествие на юг. ЕЦБ разширява своя счетоводен баланс, докато централните банки в САЩ и Великобритания обмислят как да променят курса на ултрагъвкавата си парична политика.

Вчера еврото се търгуваше на двугодишно дъно от 1,2571 долара преди курсът да се покачи до 1,2621 долара. Незадоволителните данни за германската промишленост върнаха курса на еврото до 1,2589 долара. Във вторник единната валута слезе до 26-месечно дъно спрямо британската лира.

От началото на годината еврото губи 8,22% от стойността си спрямо долара. Американските пари пък наскоро изкачиха 4-годишен връх спрямо кошница от валути. Еврото е напът да запише най-лошият си годишен спад от 2005 г. насам. През септември пък еврото отчете най-голямото си месечно понижени от февруари 2013 г.

Ръководителят пазарни анализи в Monex Europe Ранко Берих смята, че еврото ще се срине главоломно. „Дълга позиция спрямо еврото е все едно да си запазиш място на Титаник“, посочва анализаторът.

Главният икономист на Capital Economics Джон Хигинс предрича курс от 1,15 долара за едно евро до края на 2016 г. заради разминаващите се посоки на паричната политика на ЕЦБ и на Федералния резерв на САЩ.

Мнозина анализатори прогнозират, че днес президентът на ЕЦБ Марио Драги само ще разясни програмата за покупка на ценни книжа, обезпечени с активи, която обяви през септември, и няма да намалява още лихвите или да стартира количествени улеснения.

През изминалата седмица късите позиции срещу еврото нараснаха за пореден път, сочат данни на Федерална комисия за търговия със стокови фючърси. Анализаторите смятат, че инвеститорите купуват долари за сметка на еврото, като трейдърите спекулират с времевата рамка на първото покачване на лихвите в САЩ.

Анализаторите смятат, че курсът на еврото ще върви само надолу. Техническият анализ на експертите на ADS Securities обаче сочи, че еврото може да запише лек отскок в следващите няколко сесии. Ето защо трейдърите с краткосрочен хоризонт трябва да бъдат внимателни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 12
deant
преди 9 години
преди много време бях писал, че по скоро бих заложил срещу еврото отколкото срещу долара. Обаче пак ми цъкаха минуси вярвайки в някви утопии. Ми вярвайте си, вашата вяра крепи тези издънени валути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 9 години
Посоката на еврото зависи от политическия фактор. Още когато се очертаха контурите на новата ЕК прогнозирах днешният спад на единната валута, прогноза фиксирана на не едно място при нива 1.385. Дали обаче посоката на дългосрочния тренд ще се запази? Не бих бил толкова категоричен, както посочените в материала по-горе анализатори. Всеки трейдър, който вече е заложил на падането на еврото при нива 1.37-1.40, може спокойно да прибере залога от масата. Считам всеки залог срещу еврото при нива под 1.25 за рисков.. Колкото повече поевтинява еврото обаче, толкова повече хора ще очакват да поевтинява още и още - напълно възможно е да видим подценяване на валутата, но това би било временно явление. Тук вече риска е голям и не е за всеки. Достатъчно е ч политическо решение, или кадрова промяна в ЕЦБ/ЕК и мечтите за потъване на общата валута ще се изпарят. Очакванията ми са за волатилност (в определени рамки 1.15-1.35), не за дълъг еднопосочен тренд. Споделете и вашите очаквания, моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
Ironhorse
преди 9 години
Преди около година имаше среща, с дискусия за валутните разлики.Там САЩ, ЕС, Канада,Австралия и други, се разбраха централните им банки да интервенират на пазара при определени нива на курсови разлики на водещи валутни двойки. Всичко тогава изреваха от нереално ниският курс на китайския юан и японската йена.Еврото едва ли ще се срути, обезцени да, но ако някой си спомня каква беше курсовата разлика при стартирането на еврото (1999) с долара, (1Е=1,16$), през 2001 - 1Е=0,82$, през 2008 - 1Е= 1,60$, а сега 1=1,35 $.За еврото лошо няма, ние сме добре когато поскъпва (говоря като потребител) и сме зле когато поевтинява, по причина че внасяме инфлация, а не се възползваме от предимствата на евтиното евро, защото не сме във валутния съюз, но сме вързани към еврото с твърд курс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 20
Императорът
преди 9 години
Потъване ще има не само на еврото, но и на европейската икономика и за това европейските граждани ще трябва да "благодарят" на своите *** политици, готови да съсипят Европа, само за да получат едно потупване по рамото от САЩ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още