IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Сбербанк" ще обжалва пред Съда на ЕС санкциите срещу Русия

Кредиторът отказа допълнителен коментар до момента на окончателно решаване на въпроса от Съда в Люксембург

11:38 | 24.10.14 г.
"Сбербанк" ще обжалва пред Съда на ЕС санкциите срещу Русия

Руският кредитор "Сбербанк" ще обжалва пред Съда на Европейския съюз решението на Съвета на ЕС да се прилагат срещу банката санкции, засягащи Русия. Това съобщи пресслужбата на кредитната институция, цитирана от агенция ТАСС.

"Тъй като делото подлежи на разглеждане от Съда на Европейския съюз, и в съответствие с обичайната практика за такъв вид въпроси, банката няма да коментира исковата си молба до момента на окончателно решаване на въпроса от съда", се отбелязва в съобщението.

На 1 август 2014 г. ЕС въведе секторни санкции срещу руския финансов сектор. Под ограниченията попаднаха пет руски банки - "Сбербанк", ВТБ, "Газпромбанк", "Внешекономбанк" и "Росселхозбанк". Санкциите действат една година с възможност за преразглеждане през три месеца. Забранено е да се предоставя средно- и дългосрочно финансиране на тези банки.

По-рано тази седмица международната рейтингова агенция Moody's заяви, че не изключва възможността за въвеждане на нови санкции срещу Русия или засилване на сегашните.

"Прогнозата за рейтинга на Русия е негативна, тъй като ситуацията в Украйна засега остава нестабилна и не бива да се изключва, че рисковете ще се увеличават и че ще бъдат приети нови санкции или ще бъдат разширени сегашните, което ще окаже натиск върху рейтинга", отбеляза старшият анализатор на групата за оценка на суверенните рискове Торстен Нестман.

Анализаторът изтъкна, че макар понижението на цените на петрола да е било един от факторите за понижаване на рейтинга на Русия, поскъпването на суровината няма да предизвика автоматично изменение на рейтинга. Той допълни, че поради спада на цените на петрола се е влошила ситуацията на икономиката на Русия като цяло, а в частност се е влошил инвестиционният климат.

Moody's понижи кредитния рейтинг на Русия с един пункт от Baa1 до Baa2, оставяйки прогнозата по рейтинга негативна. Сред причините за понижението бяха посочени сдържаните средносрочни перспективи за икономическия растеж на Русия, задълбочаването на кризата в Украйна и въведените икономически санкции срещу Москва.

Вследствие на понижението на руския рейтинг Moody's коригира на 21 октомври в посока надолу и оценките на "Сбербанк", ВТБ, "Газпромбанк", Руската земеделска банка, Агенцията за жилищните ипотечни заеми, "Внешекономбанк" и "Алфабанк".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още