IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на индустриалното производство в Китай се забави през октомври

Продажбите на дребно във втората по големина икономика в света също отчитат лек спад

10:41 | 13.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ръстът на индустриалното производство в Китай се забави през октомври

Китайската икономика показва нови признаци на слабост през октомври, след като ръстът на индустриалното производство в страната отчете неочаквано забавяне, съобщава Wall Street Journal.

Индустриалното производство във втората по големина икономика в света нараства със 7,7% на годишна база през октомври спрямо ръст от 8% през септември, съобщи Националната служба за статистика. Анализаторите очакваха ръст от 8 на сто.

На месечна база индустриалното производство се разширява с 0,5% през октомври, след като през септември се увеличи с 0,9% спрямо предходния месец.

Тежката индустрия продължава да показва слабости, отразявайки свръхкапацитета в сектора. Производството на необработена стомана намалява с 0,3% на годишна база през октомври, като производството на цимент също се свива, а това на електричество отчита ръст от 1,9%.

Анализаторите посочват, че промишленият сектор, който е един от основните двигатели на китайската икономика, продължава да изпитва трудности. Все пак те са на мнение, че увеличените публични разходи биха могли да дадат тласък на производството преди края на годината.

Освен за индустриалното производство бяха публикувани и данни за продажбите на дребно и инвестициите в ценни книжа с фиксирана доходност, които също сигнализират забавяне, въпреки че отговарят на очакванията, посочи икономистът в J.P. Morgan Хайбин Жу.

Продажбите на дребно в Китай нарастват с 11,5% на годишна база през октомври, отчитайки лек спад спрямо регистрираните през септември 11,6%. Икономистите очакваха ръст от 11,6% през октомври.

„Индустриалното производство е голямото разочарование днес“, изтъкна Жу.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още