IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки на Австралия и Индия не измениха основните си лихви

Поевтиняването на глобалните суровини може да бъде предпоставка за понижение на лихвите в Индия в следващите месеци

09:47 | 02.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централните банки на Австралия и Индия не измениха основните си лихви

Централните банки на Австралия и Индия не измениха основните си лихвени проценти, съответно – за пети и 16-и пореден месец. Австралийската икономика продължава да усеща двойния ефект от спадащите цени на суровините и по-скъпата валута, пише MarketWatch.

Централната банка на Австралия запази лихвата на рекордно ниските 2,5%, за да предпази икономиката от края на бума на инвестициите в добивния сектор, забавещия се икономически растеж в Китай и спадащите цени на ключови стоки, предназначени за износ, като желязната руда, която поевтиня с 50% от януари.

„Австралийският долар остава над повечето оценки за фундаменталната му стойност, особено като се имат предвид значителните спадове в цените на ключови суровини в последните месеци“, коментира гуверньорът на Централната банка на Австралия Глен Стивънс. „Най-вероятно ще е необходим по-нисък валутен курс, за да се постигне балансиран растеж.“

От своя страна Централната банка на Индия остави основния лихвен процент в размер на 8 на сто. Ходът бе очакван от анкетираните от Bloomberg икономисти. Гуверньорът Рагурам Раджан обаче загатва за евентуално понижаване на ставките в началото на следващата година, след като правителството призова за намаляване на разходите по кредитирането.

Поевтиняването на глобалните суровини може да бъде предпоставка в следващите месеци за първото понижение на лихвите в Индия, откакто Раджан ръководи централната банка.

Призивите за намаляване на лихвите се ускоряват, тъй като икономическият растеж се забави през третото тримесечие, а инфлацията е под целта на Централната банка на Индия. Раджан иска да задържи инфлацията в рамките на 6% до януари 2016 г., а правителството се е съгласило да се постави цел от 4% плюс или минус 2 процентни пункта след 2016 г.

Инфлацията в Индия се покачи с 5,5% на годишна база през октомври. Но това е най-бавният прираст от създаването на индекса на потребителските цени през януари 2012 г. През третото тримесечие брутният вътрешен продукт се разшири с 5,3% спрямо 5,7% през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още