IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Мислете за разходно-ефективни общоевропейски инфраструктурни проекти

Структурните реформи може да се различават в зависимост от конкретната страна, посочи ръководителят на МВФ

15:27 | 09.12.14 г.
Лагард: Мислете за разходно-ефективни общоевропейски инфраструктурни проекти

Европейската централна банка (ЕЦБ) предприе "смели стъпки" през последните месеци. Нейните програми "би трябвало да подкрепят търсенето, отблъсквайки рисковете от продължаващото забавяне на инфлацията", заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард по време на събитие в Университета "Бокони" в Милано, предава WBP Online.

Лагард подчерта, че паричната политика "трябва да продължи да играе ключова роля в подкрепа на търсенето". По думите ѝ фискалната политика също има своята роля, като трябва да бъде насочена към растежа и работните места, доколкото е възможно.

"Мислете за разходно-ефективни и ефикасни общоевропейски инфраструктурни проекти в публичния сектор, които биха могли да помогнат да се поставят основите за устойчив растеж. "Мислете за трансграничните инвестиции в транспорта, комуникациите, както и в енергийни мрежи. Това са ключовите съставки в подкрепа на иновациите и растежа на производителността", предложи Лагард.

Гъвкавостта на правилата на ЕС трябва да се изследва, за да се насърчат "продуктивните разходи и мерки за насърчаване на растежа и създаване на работни места", заяви управляващият директор на МВФ. Структурните реформи "може да се различават в зависимост от конкретната страна, но включват оптимизиране на регулаторните тежести, отварянето на продукти и услуги, като например енергетиката, както и задълбочаване на капиталовите пазари", обясни тя.

Говорейки за сегашните проблеми на Италия, ръководителят на МВФ заяви, че италианската банкова система е "обременена с лоши кредити и ограничена във възможността си да предоставя заеми."

Лагард напомни, че съживяването на малките и средните предприятия – гръбнак на икономическата среда в Италия, където семейните фирми са с много силни традиции, е от решаващо значение, за да се улесни потокът от кредити за икономиката на страната.

Тя каза, че реформите на пазара на труда, съдебната система и банковия сектор са "измеренията", от които Рим се нуждае, "за да изгради сила, включително и при растежа на работните места в Италия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още