IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея понижи прогнозите си за растежа

Частните инвестиции и потребителските разходи се очертава да бъдат по-слаби от очакваното

10:10 | 22.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Четвъртата най-голяма икономика в Азия - Южна Корея, намали прогнозите си за ръст на икономиката за тази и следващата година. Очакванията на потребителите и на бизнеса отслабват, предава BBC.

В понеделник Министерството на стратегията и финансите обяви, че икономиката ще отбележи ръст от 3,4% тази година, спрямо прогнозата за 3,7% от юли. Ръстът за 2015 г. също е понижен до 3,8% спрямо по-ранната прогноза за 4%.

Правителството заяви, че частните инвестиции и потребителските разходи се очертава да бъдат по-слаби от очакваното.

Икономиката са Южна Корея се разшири с 3% през миналата 2013 г.

Ревизирането на прогнозите показва предизвикателствата, пред които е изправена икономиката. Правителството предприе мерки за стимулиране на икономиката, включително и двукратното намаление на основния лихвен процент от страна на централната банка.

От министерството заявиха, че то очаква условията да се подобрят през 2015 г. заради падащите цени на петрола и още мерки за стимулиране на растежа. Прогнозира се, че вътрешното потребление ще се увеличи с 3% на годишна база през 2015 г. Това би било най-високото ниво от 2011 г. насам.

Правителството планира да въведе мерки, които да увеличат заплатите и да насърчат бизнеса да създава нови работни места и да увеличи инвестициите. Ходовете ще включват увеличение на минималната работна заплата и похарчване на близо 60% от годишния бюджет през първата половина на 2015 г.

Вече доста време инфлацията в Южна Корея остава потисната основно заради спадащите цени на петрола и селскостопанската продукция. Според последната прогноза на централната банка на Южна Корея от октомври инфлацията догодина  трябва да бъде 2,4%. Новата си прогноза банката ще публикува през януари 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още