IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония подлага на стрес тестове малките и средните банки

Целта е да се оцени дали твърде голямото количество пари в системата не задушават сектора

16:14 | 29.12.14 г.
Япония подлага на стрес тестове малките и средните банки

Японският финансов регулатор ще осъществи стрес тестове на банковия сектор, за да оцени дали твърде голямото количество пари в системата не задушава малките банки в страната, съобщава CNBC.

Източници на медията посочиха, че Агенцията за финансови услуги на Япония е започнала тестовете предвид опасенията, че с оглед на рекордно ниската доходност по 10-годишните ДЦК (около 0,3%) и понижаващите се лихви по кредитите по-малките кредитори биха могли да бъдат изложени на риск.

Представители на Агенцията за финансови услуги не са открити за коментар.

Огромната ликвидност се очертава като един от непредвидените рискове от програмата на премиера Шиндзо Абе да сложи край на десетилетията на дефлация с подкрепата на Японската централна банка.

Засега не е ясно какъв сценарий ще избере Агенцията за финансови услуги на Япония в своята оценка на риска за регионалните и по-малките банки. Малките и средни банки в страната държат около 40 на сто от пазарния дял и приблизително 4,6 трлн. долара просрочени задължения. Търсенето на кредити пък се е свило с 10% през последните 20 години.

Лихвените проценти по кредитите в Япония са подложени на натиск от количествените улеснения на централната банка, които започнаха в началото на 2013 г. Средните лихвени проценти по кредитите от 64 регионални банки спаднаха през този период от около 1,5% до около 1,2% според данните на институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още