IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Швейцария натрупа рекордно количество резерви

Поскъпването на франка принуди институцията да сложи край на двугодишната пауза при интервенциите

11:52 | 07.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Швейцария натрупа рекордно количество резерви

Чуждестранните валутни резерви на Централната банка на Швейцария нараснаха до рекордно високи нива през декември, след като поскъпването на франка принуди институцията да сложи край на двугодишната пауза при интервенциите, пише Bloomberg.

Резервите се покачиха до 495,1 млрд. франка (490 млрд. долара) от ревизираните 462,7 млрд. франка през ноември, гласи съобщение на базирания в Цюрих и Берн кредитор. Данните за запасите се изчисляват по методологията на Международния валутен фонд в началото на всеки месец.

На 18 декември Централната банка на Швейцария информира, че е възобновила покупките на чуждестранна валута, след като франкът поскъпна до най-високата си стойност от 2012 г. насам. Това се случи на фона на отслабващата руска икономика и очакванията за повече стимули от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Централната банка на Швейцария въведе отрицателни депозитни лихви, за да укроти притока на чужди капитали, и понижи целта за тримесечния Libor във франкове, за да защити курса от 1,20 за едно евро, валиден вече три години.

„Натискът върху тавана на валутния курс, поддържан от Централната банка на Швейцария, беше доста силен в първата половина на декември“, коментира икономистът в BNP Paribas Евелин Херман.

„Геополитическото напрежение, в частност – ситуацията в Русия, бе посочено от централната банка като основна причина за нарасналото търсене на активи убежища, за каквото се смята и швейцарската валута“, казва тя.

Отрицателните лихви не пречат на Централната банка на Швейцария да осъществява неограничени валутни интервенции, сподели пред швейцарската телевизия SRF гуверньорът Томас Джордън.

Към края на третото тримесечие банката държеше 45% от резервите си в евро и 29% в долари. По-голямата част от тях са инвестирани в държавни ценни книжа с висок кредитен рейтинг, а 16% - в акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 5
asaaa
преди 9 години
a 1,25 кога ще го видим???кога???кога???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още