IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефлацията в Гърция през 2014 г. е 1,3%

През декември потребителските цени в страната спадат с най-много от повече от година

15:09 | 13.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дефлацията в Гърция през 2014 г. е 1,3%

Дефлацията в Гърция през 2014 г. възлиза на 1,3%, показват данните на Атинския статистически институт Elstat, цитирани от Ройтерс.

Потребителските цени в южната ни съседка продължиха да падат и през декември, когато записаха най-резкия спад от повече от година насам. Това се случва на фона на слабото търсене и по-ниските разходи, които правят домакинствата за редица стоки и услуги, добавя MarketWatch.

В последния месец на 2014 г. дефлацията в Гърция е 0,5% на месечна и 2,6% на годишна база. За сравнение – през ноември годишната инфлация бе 1,2 на сто.

Декемврийският спад се дължи основно на понижението на цените на имотите със 7,1% на сто за година и поевтинелият с 4,2% транспорт. Единствената продуктова категория, в която цените растат, е алкохол, цигари и тютюневи изделия. Покачването там е в рамките на 3 на сто.

През декември хармонизираният индекс на потребителските цени, който се изготвя по методологията на Евростат, също е отрицателен – минус 2,5% при дефлация от 1,2% през ноември.

В Гърция дефлацията властва вече 22 месеца, след като съкратените работни заплати и пенсии, както и дълбоката рецесия, увеличиха натиска върху цените.

Дефлацията в средиземноморската страна бе най-висока през ноември 2013 г., когато достигна 2,9% на годишна база.

На 25 януари в страната ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Преди вота поведението на потребителите се измени. Но защо Гърция иска да остане в еврозоната - финансовият министър Гикас Хардовелис коментира въпроса пред Bloomberg.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още