IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ се забави до 5-годишно дъно

Индексът на потребителските цени отчете ръст от 0,8% през декември

16:40 | 16.01.15 г.
Инфлацията в САЩ се забави до 5-годишно дъно

Потребителските цени в САЩ приключиха изминалата година с най-резкия си спад от април 2013 г. на месечна и годишна база според последните правителствени данни, цитирани от WBP Online.

Министерството на труда съобщи, че индексът на потребителските цени е отчел ръст от 0,4% на месечна база през декември, каквито бяха и пазарните очаквания.

През ноември пък цените спаднаха с 0,3% на месечна база, отчитайки най-значителното си отстъпление от декември 2008 г.

На годишна база инфлацията в страната се забави до 0,8% през последния месец на миналата година – значително под силното повишение от 1,3% през ноември. Това е най-слабият темп на растеж от октомври 2009 г.

Пазарният консенсус бе заложил още по-малък растеж от 0,7 на сто.

Изключвайки нестабилните цени на храните и енергията, измерителят остана без изменение на месечна база и се покачи с 1,6% на годишна в сравнение с повишенията от съответно 0,1% и 1,7% през ноември. Анализаторите прогнозираха запазване на нивата от предходния месец.

Световните пазари се питат дали Федералният резерв ще промени заявката си да повиши лихвените проценти в средата на 2015 г. Фед се стреми към инфлация в размер на 2 на сто и за целта следи специален индекс, който в повечето случаи отчита по-ниски нива от официалния правителствен измерител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още