IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада понижи основната лихва до 0,75%

Централната банка аргументира решението си с понижените прогнози за икономическия растеж и инфлацията

09:22 | 22.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Канада понижи основната лихва до 0,75%

Канадската централна банка намали основния си лихвен процент до 0,75 на сто вследствие на понижените прогнози за икономическия растеж и инфлацията в северноамериканската страна. Сред основните негативни фактори за страната са неблагоприятните последици от по-ниските цени на петрола, предава WBP Online.

Основната лихвена ставка в страната бе смъкната с 25 базисни пункта от досегашния 1%. Централната банка не бе прибягвала до изменение на равнището от септември 2010 г.

Новината, която бе оповестена заедно с публикуването на доклада за паричната политика през януари, изненада пазарите, изпращайки надолу канадския долар. По време на късната търговия в Азия в четвъртък валутата губи 0,21 на сто спрямо щатския си съименник, спадайки до най-ниското си равнище от март 2009 г.

Канадските централни банкери значително намалиха прогнозите си за растежа на вътрешното търсене в отговор на резкия спад в цените на петрола. Според новите очаквания икономиката ще нарасне с 2,1% през 2015 г. спрямо предишните прогнози за покачване с 2,4%.

Същевременно средностатистическата инфлация ще бъде съответно 0,5%, 0,3%, 0,5% и 1,2% през четирите тримесечия на 2015 г. Предходните очаквания на институцията бяха за равнища от съответно 1,6%, 1,4%, 1,5% и 1,8%.

"Шокът около цените на петрола се увеличава, както и някои рискове за профила на инфлацията и финансовата стабилност", посочиха от институцията. "Действията на банката имат за цел да осигурят застраховка срещу тези рискове, както и подкрепа на секторните корекции, необходими за засилване на инвестициите и растежа", добави още банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още