IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Питър Шиф: Фед блъфира, няма да видим покачване на лихвите през 2015 г.

Данните за заетостта не показват проблемната картина на трудовия пазар в САЩ, смята популярният инвеститор

13:37 | 20.03.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Питър Шиф: Фед блъфира, няма да видим покачване на лихвите през 2015 г.

Инвеститорите отдавна са обсебени от идеята за фразата "търпение", която Федералният резерв на САЩ премахна от своето изявление след двудневното си заседание тази седмица. Въпреки това акциите поскъпнаха, а доларът отстъпи, след като централната банка понижи прогнозите си за растежа и инфлацията. Това предполага, че инвеститорите залагат на отлагане на покачването на лихвите отвъд Океана, пише СNBC.

По думите на Питър Шиф, главен изпълнителен директор на Euro Pacific Capital, фразата "търпение" винаги е била прах в очите, като икономическите данни сочат по-скоро разхлабване на политиката през 2015 г. Именно затова инвеститорът залага на отлагане на затягането на монетарните условия през тази година.

"Федералният резерв блъфира през цялото време", казва Шиф. "Той няма намерение да повишава нивата... Не можем да се преструваме и да не признаем, че (Фед – бел. ред.) няма да направи нищо" с оглед на "уязвимостта на икономиката на САЩ", отбелязва той.

Шиф отдавна поддържа тезата, че американската икономика всъщност е много далеч от възстановяването. Последните икономически данни, като продажбите на дребно, жилищното строителство и промишленото производство, са в подкрепа на разсъжденията му. Въпреки това капиталовият пазар се представя силно. Икономиката пък добавя по повече от 200 000 работни места всеки месец в продължение на повече от година, а безработицата спадна до 5,5%.

Според Шиф данните за заетостта не показват коректно цялостната картина на трудовия пазар в САЩ. "Не мисля, че хората, които напускат работната сила с разочарование, защото не могат да си намерят работа, са добър знак", казва той. "Толкова много хора преминават на работа на непълно работно време и заемат нископлатени работни места. Имаме завършили магистърски степени, който пържат картофи на непълен работен ден. И това се смята за работа... Аз не мисля, че това е качествена заетост", добавя той.

Федералният резерв заяви, че се нуждае от повече позитивни сигнали от пазара на труда и от ускорение на инфлацията до мечтаните 2%. Коментирайки инфлацията, Шиф посочва, че тя вероятно ще достигне целевите нива. "Те се чудят какво да направят с безработицата. Казваха, ако коефициентът на безработица спадне под 6,5%, ще повишат лихвите. Ами, сега той е 5,5%, а ние все още чакаме", казва той.

Шиф смята още, че Фед ще бъде толерантен към инфлацията. По думите му дори и тя да се ускори до 2,5% или 3%, няма да видим покачване на ставките. "Но повярвайте ми, когато тя официално е 3%, всъщност ще бъде много по-висока от това", казва той, добавяйки, че потребителите наистина ще почувстват високите цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 14 rate down comment 0
крас
преди 9 години
ПОСОЧЕНИЯТ ОТ ТЕБ МАТЕРИАЛ ОТРАЗЯВА ЕДНО КЪМ ЕДНО НЕ САМО РЕАЛНОСТА , НО И ТОВА КОЕТО ЩЕ ПРЕДИЗВИКА ПУКАНЕТО НА ФИНАНСОВИЯ БАЛОН!Иде реч за шистовата революция и налетите в нея над два трильона $.Срива на горивата е ДЪНПИНГОВА ПОЛИТИКА която се налага най вече от РАШЪНИТЕ и ИРАН!Това води до ФАЛИТ на АМЕРИКАНСКИТЕ шистоваци и невъзможност да плащат задълженията се на ОБЛИГАЦИОНЕРИТЕ !Кои са закупилите тези токсични облигации оценени от рейтинговите агенции с индекс ААА!! Ще бъдеш изненадан ако разбереш,че голямата част от тях са КИТАЙСКИ ИНВЕСТИТОРИ работещи със ЗАЕМЕН КАПИТАЛ от техни банки!ПОЗНАЙ КОГА КИТАЙЧУГИТЕ ЩЕ СИ ПОЛУЧАТ ОБРАТНО ИНВЕСТИРАНИТЕ В ШИСТОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ ПАРИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 0
Lucifer
преди 9 години
?????????????? http://banks.dir.bg/2015/03/20/news18708222.html ??????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
Много ясно, че няма - всеки 1% лихви води до 3% ръст на и без друго трудно-контролируемия бюджетен дефицит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Никой :-), само дето туй важи много кратко след като първата централна банка реши да си служи с подобни гимнастики. После започват и останалите - тогава вече не е много ясно кой колко как и защо печати, а ефекта става точно обратен :-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 4
Bobby_bul
преди 9 години
Питър Шиф - един от малкото хора с мозък в Щатите, от години им ги разправя тези неща, че US икономиката е въздух под налягане, но няма кой да слуша и за това след предстоящата дългова криза на Уол Стрийт пак ще гледат като посрани. Междудругото той предсказа и 0% лихвата и всичките QE-та, и отделянето на франка и мн. други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още