IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската промишленост забавя темпото

Нови данни подхранват тревогите, че съживяването на вътрешното потребление не е достатъчно, за да окуражи бизнес инвестициите

10:25 | 24.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японската промишлена активност забавя ръста си доста по-силно от очакваното през март. PMI индексът, изчисляван от Markit/JMMA, отстъпи до 50,4 пункта спрямо прогнози за увеличение от 51,6 до 52,1 пункта – най-ниското ниво от май насам, предава WBP Online. През февруари индексът бе на стойност от 51,6 пункта. 

Индикаторът, следящ новите поръчки, се понижи за първи път от десет месеца насам, от 51 на 49,5 пункта, като по този начин падна под границата от 50 пункта, обозначаваща експанзия.

В същото време показателят за новите експортни поръчки отслабна от 53,6 до 52,2 пункта, но остана над 50 пункта, след като по-ниските разменни курсове на йената подкрепиха японските износители.

Положителното развитие на курса на йената спрямо долара ще спомогне за подобряването на конкурентоспособността, но не достатъчно, за да се ускорят поръчките, отбеляза Ейми Браунбил, икономист в Markit, цитирана от Wall Street Journal.

Според анализатори докладът подхранва тревогите, че съживяването на вътрешното потребление не е достатъчно, за да окуражи бизнес инвестициите. През последното тримесечие на миналата година тъкмо капиталовите разходи бяха един от факторите, които натежаха над ръста на брутния вътрешен продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още