IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в САЩ прекъснаха понижението си през февруари

На годишна база цените останаха без промяна след спада с 0,1% за януари

15:48 | 24.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Потребителските цени в САЩ прекъснаха понижението си през февруари

Потребителските цени в САЩ са възобновили покачването си на месечна база през февруари, показаха последните данни на американското правителство от вторник. Въпреки това общото нарастване остана слабо, което вероятно ще накара Федералния резерв да е по-предпазлив относно повишаване на лихвените проценти, смятат анализатори.

Данните на Министерството на труда показаха, че индексът на потребителските цени се е покачил с 0,2% на месечна база през февруари, каквито бяха и предварителните очаквания на експертите, съобщава WBP Online.

През януари, цените oтчетоха отстъпление от 0,7% – най-големият спад от декември 2008 г. насам. Понижението се оказа третото поредно на месечна база.

Измерена на годишна база обаче инфлацията в страната отчете нулев растеж през месеца в сравнение със спада от 0,1%, наблюдаван през януари. Пазарният консенсус бе заложил на спад от 0,1%.

Изключвайки волатилните цени на храни и енергията, измерителят отчете покачвания от съответно 0,2% и 1,7% на месечна и годишна база в сравнение с ръстовете от 0,2% и 1,6% през януари. Анализаторите прогнозираха нива от съответно 0,1% и 1,7%.

Фед разглежда спадащите цени на енергията като проблем, водещ към дефлация, която е стимулирана и от по-силния долар, който причинява допълнителен „дискомфорт“ за икономиката. Потребителските цени са важни и в контекста на бъдещата политика на Фед, който задържа ниските лихви от декември 2008 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още