IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BoAML: МВФ може да приеме юана в състава на СПТ

Китайските пари може да бъдат приети в клуба на най-популярните валути, където попадат доларът, йената, паундът и еврото, смятат експерти

15:34 | 26.03.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
BoAML: МВФ може да приеме юана в състава на СПТ

В разглеждан от мнозина като огромна стъпка на Китай в превръщането му в основна световна финансова сила ход Международният валутен фонд се насочва към осъществяването тази година на приемане на юана в кошницата с основни глобални валути.

Или поне така твърдят стратезите на Bank of America Merrill Lynch (BoAML), които вярват, че през октомври 2015 г. МВФ ще гласува да включи юана като един от елементите, които съставляват "специалните права на тираж" (СПТ) – мета-валутата на Фонда.

Това може и да не изглежда като нещо специално, но BoAML уверява, че е, пише MarketWatch. С присъединяването си към елитния клуб – в момента само четири валути са в кошницата (щатският долар, еврото, британският паунд и японската йена) – юанът ще "узакони използването му като резервна валута", намалявайки по този начин разходите на Китай за външни заеми и предлагайки "допълнителна степен на свобода при финансирането на бъдещите дефицити по текущата сметка", заявиха стратезите.

Всъщност, имайки предвид, че юанът вече се радва на значителна употреба като резервна валута, неговата тежест в кошницата вероятно ще се окаже по-висока от тази на лирата и йената. Според оценки на BoAML централните банки по света в момента притежават китайски държавни облигации за общо над 80 млрд. долара, което поставя Китай на седмо място в своеобразната класация.

МВФ предприема преразглеждане на валутната си кошница веднъж на всеки пет години, като за последно през 2010 г. изтъкна, че текущата сметка на Китай не отваря достатъчно на критериите за "свободно използване", които се изискват от валутите в СПТ.

Съществуват спекулации, че приемането на китайските пари може да бъде блокирано от САЩ, които имат водеща роля в МВФ. Въпреки това според BoAML едва ли ще станем свидетели на подобен развой, тъй като Вашингтон иска Пекин да е все по-ангажиран в международните институции, за да няма желание да засилва доминантната си роля в Азия.

"Ако китайските пари узреят като глобална резервна валута и повишават конвертируемостта на капиталовата сметка, това може и да доведе до по-двупосочно движение и нестабилност... В крайна сметка успехът ще зависи от дългосрочната стабилност и способността им да осигурят запазване на стойността и ликвидността на международните инвеститори", посочиха още от BoAML.

Още видео материали гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
ами да и затова на кинезите им писна и си напрайха собствена световна банка. Не възможно най-голямата икономика в света и някви си бастуни от Сашш да налагат разни вето не знам си кво си. Затова и всички избягаха при жълтите защото леко им е писнало от IMF и World Bank от там тея американци се уядоха, стига им толкоз викам аз .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
dr.5rov
преди 9 години
За това нещо китайците драпат цели 10 години. Предния път американците ги отрязаха. Да видим дали и този път пак ще ги отрежат. Зад скромното "САЩ, които имат водеща роля в МВФ" се крие притежаването от САЩ на блокираща квота при гласуването от 16.5% доколкото си спомням. Китайците всъщност искат и това - САЩ да намалят квотата си с някакви си 2% за сметка на новите големи икономики и с това да загубят правото си на вето в МВФ.Лично мое мнение е, че цялата битка е за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още