IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската рубла е напълно непредсказуема

През първото тримесечие валутата се превърна от най-зле в най-добре представящата се в света и изненада всички анализатори

11:00 | 06.04.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-трудната работа на финансовите пазари е прогнозирането на курса на руската рубла, пише Bloomberg.

След като през първото тримесечие на 2015 г. руската валута се превърна от най-зле в най-добре представящата се в света, нейното движение изненада дори най-прецизните прогностици. Сривът на петрола до 6-годишно дъно и понижените лихвени проценти, които бяха предходните индикатори за отслабващата рубла, бяха оставени настрана, след като примирието в Украйна се превърна в най-големия определящ фактор.

„Нито едно от моите очаквания за рублата не се сбъдна“, коментира ръководителят на трейдърите във Veles Capital Евгени Шиленков. Той прогнозира, че рублата ще поевтинее с 3,6% през първото тримесечие. „Това е нашата нова реалност – налице са твърде много и различни фактори, които засягат рублата. Налице са твърде много елементи в матрицата на рублата. Рублата е напълно непредсказуема.“

Инвеститорите трябва да продължат да следят ситуацията в Източна Украйна, за да преценят посоката на рублата, смята ръководителят „Анализи за развиващите се пазари“ в Commerzbank Симон Кихано Евънс. Именно неговите прогнози през последните четири тримесечия се оказаха най-близо до пазарните движения.

Той очаква, че през това тримесечие рублата ще поскъпне с 3,9%, както и ръст в цените на облигациите. Прогнозата му е базирана на допускането, че спазването на примирието в Украйна за дълго време може ще предотврати удължаването на западните санкции. Евънс също така допуска и че цената на петрола няма да претърпи сериозен срив.

Измененията в курса на рублата подчертават трудностите пред анализаторите. Постигната волатилност за валутата в рамките на един месец бе най-високата в света към края на тримесечието. Това увеличава разходите за хеджиране и прави валутните движения по-трудни за предсказване. През 2014 г. рублата се обезцени с 46% - най-силно в сравнение с 31 водещи валути, чието представяне Bloomberg следи.

„Валутните прогнози по принцип са незавидна задача“, смята икономистът в Citigroup Иван Чакаров. Той е вторият с най-точните прогнози за руската рубла, сочат данни на Bloomberg. Анализаторът смяташе, че руските пари ще поевтинеят през първото тримесечие.

В крайна сметка в периода януари-март 2015 г. руската рубла поскъпна с 4,4%, след като Централната банка на Русия намали основната лихва с 300 базисни пункта, а средната цена на петрола сорт Брент бе 55,17 долара за барел – с 29% по-ниска спрямо предходните три месеца.

Икономистът за Русия в Royal Bank of Scotland Group Татяна Орлова смята, че ръстовете през първото тримесечие ще продължат и през второто. Руските компании ще търсят по-малко долари, защото размерът на задълженията в чужда валута, които ще бъдат погасявани, е с 42% по-малък през март спрямо януари.

Рублата ще поскъпне с 5,1% до 55,4 спрямо долара до края на юни, предрича Орлова. Чакаров не е съгласен и базира своята прогноза на спадащите цени на петрола. Той смята, че рублата ще изгуби 13% от стойността си през второто тримесечие до 67 за един долар. Същевременно Citigroup очаква сривът при суровия петрол да достигне своя пик, а цените да спаднат до 40 долара за барел.

На борсата в Ню Йорк фючърсите върху суровия петрол изпратиха миналата седмица при цена от 49,14 долара за барел. Суровината е поевтиняла със 7,8% от началото на годината. Брентът, който касае износа на Русия, изгуби 4,2% от стойността си за същия период до 54,95 долара за барел.

Освен това курсът на рублата е обект на промени при изменения в икономиката на Русия и ситуацията в Украйна. Въпреки че анализаторите очакваха, че руската икономика ще се свие с 2,8% през първото тримесечие, тя нарасна неочаквано с 0,4%.

Към 10:48 часа българско време един долар се разменя за 56,541 рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван3
преди 9 години
Опс , сумата ми стана вече 73 304 $
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 5
Иван3
преди 9 години
Ами да ! Не са се изпълнили прогнозите ти .Защото явно гледаш BBS, или четеш информацията от "независимите"западни рейтингови агенции. Аз лино думичка вече не им вярвам на тия от Запад. Може би за консултант трябва да си вземете, тази която ме посъветва в началото на годината да купувам рубли. Да смених си аз, левчета за рубли. Купих 3 920 000 рубли, което беше 56 000 $ , което бяха точно 100 000 левчета, по тогавашния курс. Помня само че беше 1/70 рубла долар. После купих още, но вече на по нисък курс. Още купувам рубли. Но искам да ти кажа ,сега тия рубли са ми вече 70560$ по курса в тази минута. И продължава да пада. А аз купуувам. Като стане курса, който Тайничко очаквам ще продавам ! Айде философе, пак ми разправяй, как да си държа паричките в долари. Тоя ми опит ще го повтарям,и казвам на хората, за да не се доверяват за нищо на западните празнодумци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 8
Grosss
преди 9 години
Саудите играят вече за по-скъп петрол,което ще доведе до трайно стабилизиранена рублата а може и покачване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 11
Бате Пешо
преди 9 години
Къде са БГ Императора и Равновестко?Кво стана бе момци тоя Путин лош човек не ще да ви слуша не ще да фалирга
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 18
michaelis
преди 9 години
Що бе кво и е, нали тука специалистите и прогнозираха хиперинфлация, пропадане, до 500 за един смръдлив долар ?? :))) Къде отиваш ти може би ? :)) Никви хипер,супер и други инфлации няма да имат рублата ше стане една от световните валути барабар с юана, реала и рупията, колко и да не ви се верва процеса си върви ....... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още