IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската промишленост с 5,9% ръст през април

Инвестициите в основни активи в Поднебесната империя записаха най-слабото си разширение в историята през миналия месец

09:18 | 13.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайската промишленост с 5,9% ръст през април

Промишленото производство в Китай отчете ускорение през миналия месец след най-слабия в последните шест години растеж през март. Новината бе възприета катo ранен сигнал, че последните мерки за стимулиране от властите в Пекин може би вече дават резултат, предава WBP Online.

Комбинирано производство от добивната промишленост, производителите и комуналните услуги в Поднебесната империя е нараснало с 5,9% спрямо същия период на миналата година през април, показаха данните на Националното статистическо бюро. Равнището надхвърли постигнатия през март ръст от 5,6%, който бе най-ниският от февруари 2009 г. насам.

Анализаторите очакваха промишленото производство да нарасне с 6% през миналия месец.

Допълнителни данни от Националното статистическо бюро показаха, че инвестициите в основни активи са се покачили с 12% на годишна база през април – най-слабият темп на растеж в историята. Нивото остана много под прогнозите за разширение с 13,5%.

В крайна сметка последните данни са сигнал, че китайската икономика е в състояние да се съживи отново, особено след последните усилия на политиците за стимулиране на растежа след няколкото тревожни признаци на прекалено бързо забавяне.

В неделя Китайската централна банка обяви своите най-нови стимулиращи мерки, които включват намаляване с по 25 базисни пункта на 12-месечна ставка по кредитирането на банките и на депозитната лихва. Ходът бе третият по рода си от институцията от ноември насам, след като преди това повече от две години централната банка не бе коригирала лихвите.

"Икономическият импулс е по-слаб, отколкото повечето биха очаквали, и властимащите ще бъдат поставени под засилен натиск за допълнително разхлабване на ограниченията върху банковото кредитиране и да се облекчат регулациите върху сенчестото банкиране, което е причината цялостното нарастване на кредитите да продължи да се забавя", посочи главният икономист за Азия в Capital Economics Марк Уилямс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още