IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуелският боливар пропадна до ново историческо дъно над 400 за долар

Според информация на МВФ правителството в Каракас е изтеглило 389 млн. долара от фонд, използван при крайна нужда

09:59 | 22.05.15 г.
Венецуелският боливар пропадна до ново историческо дъно над 400 за долар

Поевтиняването на валутата на Венецуела се ускори в четвъртък, като боливарът отслабна до над 400 за долар на черния пазар, повишавайки напрежението в богатата на петрол южноамериканска страна, предава MarketWatch.

Венецуелската валута стигна до ниво от 402 за един долар спрямо 300,72 седмица по-рано според местни сайтове, които следят черния пазар в страната. Преди това на валутата ѝ отне повече от два месеца, за да спадне до ниво от 300 за долар спрямо приблизително 200 боливара през февруари.

Валутата на Венецуела продължава с низходящото си движение въпреки опитите на местното правителство да забави инфлацията, която според много експерти може да достигне впечатляващите 120% през тази година. Под натиска обаче на администрацията на президента Николас Мадуро централната банка, която доскоро публикуваше своя индекс на потребителските цени през първите 10 дни на всеки месец, прекрати тази практика.

Сривът на валутата идва в същия месец, в който Международният валутен фонд публикува данни, които разкриват, че Венецуела е изтеглила 389 млн. долара от фонд, който обикновено остава недокоснат. Изключение правят случаите на крайна нужда.

Сред основните проблеми на венецуелската икономика са ниските цени на петрола. Въпреки това анализаторите на Moody's заявиха, че страната вероятно ще избегне изпадането в неплатежоспособност през 2015 г. с оглед на еднократните източници на финансиране, като например суапово споразумение за 1 млн. долара със Citigroup Inc.

"Независимо от това, ако цените на петрола останат на сегашните нива през 2016 г., правителството може да абдикира от своите външни активи, засилвайки вероятността за дефолт въпреки силната воля на властите да посрещнат плащанията по дълга", твърдят анализаторите за на Moody's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още