IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неселскостопанската заетост в САЩ нарасна повече от прогнозите през май

Новите работни места през петия месец достигнаха 280 хил. спрямо 221 хил. през април

16:46 | 05.06.15 г.
Неселскостопанската заетост в САЩ нарасна повече от прогнозите през май

Най-голямата икономика в света е създала много повече работни места от очакваното през петия месец на годината, съобщи Бюрото за трудова статистика на САЩ, цитирано от WBP Online.

Заетите в неселскостопанския сектор в САЩ са се увеличили с 280 хил. през май след коригираните 221 хил. месец по-рано. Икономистите очакваха подем до 226 хил. нови работни места през май.

И все пак анализаторите виждат известно забавяне. Икономиката на САЩ е добавила средно 194 хил. нови работни места на месец през първите четири месеца на 2015 г. Нивото е далеч под отчетените средно 281 хил. нови работни места през втората половина на 2014 г.

Междувременно равнището на безработицата се покачи леко до 5,5% спрямо най-ниското си ниво от март 2008 г., отчетено през април – 5,4%.

И все пак много анализатори критикуват данните, твърдейки, че има хроничен проблем, който на пръв прочит изглежда по-добре от реалността. Коефициентът на безработица – алтернативна мярка, известна и като непълна заетост, достигна 10,8% през май. Равнището остана без изменение спрямо предходния месец.

Освен безработните коефициентът на безработица включва и служителите на непълно работно време, които не могат да си намерят работа на пълен работен ден и хората, които са спрели да търсят работа, защото са твърде обезкуражени. По този начин индикаторът може да се счита за по-обективен при разглеждането на състоянието на американския трудов пазар.

По-рано тази седмица последният доклад на Automatic Data Processing (ADP) показа, че броят на хората, заети в частния сектор в САЩ, се е увеличил с 201 хил. през петия месец на годината в сравнение с коригираните надолу данни за 165 хил. през април. Икономистите очакваха ръст на измерителя с 200 хил.

Тенденциите на пазара на труда, заедно с развитието на инфлацията, ще ръководят решението на централните банкери от Федералния резерв за първото покачване на лихвения процент в годините след кризата. Според прогнозите на повечето експерти институцията най-вероятно ще отложи хода си за следващата година.

Очакванията, че Фед ще коригира ставките, бяха отложени във времето поради по-слабите от очакваното данни за първото тримесечие. Втората оценка за растежа на американския БВП показа, че икономиката се е свила с 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още