IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Китай набра инерция през май

Ръстът на продажбите на дребно се запазва, а този на инвестициите е най-слабият от 15 години насам

10:03 | 11.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Индустриалното производство в Китай набра инерция през май

Индустриалното производство в Китай набра инерция през май, докато ръстът на продажбите на дребно се запази спрямо предходния месец, пише Bloomberg. Според агенцията данните са сигнал за стабилизация на втората по големина икономика в света.

В петия месец на 2015 г. индустриалното производство се покачва с 6,1% на годишна база, като се ускорява спрямо отчетения годишен ръст от 5,9% през април. Цифрата се оказва над очакванията на анализаторите за повишение от 6 на сто.

През май продажбите на дребно растат с 10,1% на годишна база спрямо 10-те процента през април, докато инвестициите в дълготрайни активи, изключвайки данните за инвестициите в селските райони, са нагоре с 11,4% на годишна база в първите пет месеца на 2015 г.

Всъщност, прирастът за периода януари-април бе същият. Ройтерс обръща внимание, че инвестициите в дълготрайни активи се разширяват с най-бавното темпо от 15 години насам. Анкетираните анализатори очакваха ръст от 12 на сто.

Данните разкриват повече за цялостното състояние на икономиката на Поднебесната империя, след като цифрите за инфлацията и търговското салдо, публикувани по-рано през седмицата, свидетелстват за слабо вътрешно търсене.

Сигналите, че икономиката може да изпуска парата заради най-слабия растеж от глобалната рецесия през 2009 г., може да са достатъчни за Централната банка на Китай, докато изчаква да оцени влиянието на понижените лихви и разхлабената фискална политика.

В становище към данните от китайското Статистическо бюро посочват, че търсенето е все още слабо, а базата за ръст на индустриалното производство не е висока.

„Липсата на средства и неефективните нови проекти са ключовите фактори, отразяващи се на растежа на инвестициите“, пише още в него.

Очакванията са, че през второто тримесечие китайската икономика ще забави растежа си до 7% от 7,4% през първото. Ако прогнозата се сбъдне, тя ще съвпадне с правителствената цел за годишен ръст от 7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 8 години
Набира се скорост или сила - Инерция не се набира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още