IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Швеция е в готовност да продължи със стимулите

Банката обмисля комбинация от промени в лихвените проценти, покупки на облигации и потенциални валутни интервенции

15:26 | 15.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Швеция е в готовност да продължи със стимулите

Протоколът от последното заседание на Централната банка на Швеция показва, че Управителният съвет продължава да е готов да реагира, ако инфлацията не се покачи според плановете, като възнамерява да промени основния лихвен процент, да извърши покупки на облигации или да се намеси на валутния пазар, пише MarketWatch.

През юли Централната банка на Швеция намали основната лихва до -0,35% от -0,25%, колкото бе от март насам. Освен това институцията увеличи покупките на държавни ценни книжа с 45 млрд. шведски крони (5,28 млрд. долара) в опит да се пребори с ниската инфлация и да я върне обратно към 2-процентната цел.

Опитите се случват на фона на слабата световна търговия, наличието на глобална политическа несигурност и крехките държавни финанси на страните членки на еврозоната.

В протокола управителят Стивън Ингвес коментира, че в днешния несигурен свят е трудно да се каже коя комбинация от мерки на паричната политика е най-подходящата. Той твърди, че това е въпрос на комбинация на промените в лихвените проценти, покупките на облигации, както и потенциални валутни интервенции.

Освен това банката се притеснява, че по-скъпата шведска крона може да намали външното търсене, а цените на вносните стоки да се покачат по-бавно, което може да постави под риск всяко увеличение на инфлацията. От Централната банка на Швеция заявяват, че няма да толерират бързото поскъпване на кроната.

От там изтъкват, че са в пълна готовност да променят курса на паричната политика дори и между редовните заседания.

През юни инфлацията в Швеция спадна до отрицателните 0,4% от 0,1% през май, като показателят не е доближавал 2-процентната цел от декември 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още