IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Schroders: Азия е топ локацията за дългосрочни инвестиции

Дългосрочното възстановяване на световната икономика ще продължи през следващите 7 години, смятат британските експерти

18:10 | 05.08.15 г.
Schroders: Азия е топ локацията за дългосрочни инвестиции

Азиатските акции (с изключение на Япония) и акциите в развиващите се пазари ще реализират най-висока доходност от всички видове активи след отчитане на инфлацията в периода 2015-2022 г. Това показва оценката на анализаторите от британското управляващо дружество Schroders Investment Management, чийто парньор за България е Карол Капитал Мениджмънт.

Според анализа средната годишна доходност за Азия за периода ще е 10,2%, а тази за развиващите се пазари – 8,1%. Тази по-висока възвръщаемост обаче може да бъде постигната на цената на по-висок риск, както и да бъде подкопана от неблагоприятни валутни движения.

На трето място, след акциите от Азия и развиващите се страни, в своите прогнози Schroders поставят фондове за частен капитал. Oчакванията им са инвестициите в последните да връщат средно на година по 7,1% след инфлация за следващите 7 години.

Анализаторите очакват отрицателна доходност след отчитане на инфлацията за три от основните четири световни валути – американски долар, евро, японска йена и 0% такава за британския паунд след инфлация.

По отношение на държавните ценни книжа (ДЦК) британските експерти прогнозират реална доходност само за емитираните от по-слабо развити държави облигации – 4,3% средно на година. Негативни са за британските (-0,8% годишна доходност след инфлацията) и за европейските облигации (-2,5% годишна доходност след инфлацията). За американските ДЦК пък прогнозите са сравнително позитивни – 0,9% доходност след инфлацията на година.

Що се отнася до инвеститорите с фокус към консервативни финансови инструменти, британските експерти прогнозират инвестициите в американски корпоративни облигации да връщат съответно по 2,9% реална доходност на година за висококачествените и 2,1% реална доходност на година за нискокачествените облигации до 2022 г. Позитивни са и за представянето на британските висококачествени корпоративни облигации – 1,5% реална доходност средно на година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още