IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Набиулина: Печалбите на руските банки през 2015 г. ще достигнат 100 млрд. рубли

Банковата система се намира в безопасна зона и е устойчива, твърди руският централен банкер

17:15 | 10.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин и&nbsp;Набиулина по време на срещата си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин и Набиулина по време на срещата си. Снимка: Ройтерс

Печалбите на руските банки за първата половина на годината са достигнали 51 милиарда рубли, като за цялата през 2015 година могат да достигнат 100 милиарда рубли (70 рубли=1 евро). Това заяви на среща с президента Владимир Путин ръководителката на Руската централна банка (РЦБ) Елвира Набиулина, цитирана от ТАСС. 

По думите ѝ тези 51 млрд. рубли, разбира се, не са 600-те милиарда печалба за първите шест месеца на миналата година, нито 1 трилион рубли, колкото са спечелили банките през предходната година, но "това вече е положителен момент".

Според Набиулина по основни показатели банковата система се намира в безопасна зона и е устойчива. Тя призна, че няма как външните събития да не се отразят на развитието на банковата система, но подчерта, че ситуацията се е променяла много динамично и второто тримесечие е било по-добро от първото.

РЦБ прогнозира увеличение на кредитирането на бизнеса с 5-7 процента, изтъкна Набиулина. Според проучване сред 20 големи банки през януари лихвите по кредитите са били 25-27 на сто, а сега над половината от кредитите са отпускани при лихва между 14 и 18 процента.

Средната ставка по депозитите е около 10-11 процента, а влоговете на населението са се увеличили със 7,2 на сто.

Набиулина уведоми Путин, че за 2016 година е планирано да бъдат пуснати в обращение 30 милиона карти Мир от националната платежна система, като 20 банки са заявили, че ще участват в пилотния проект.

Също около средата на 2016 година може да започне работа и национална рейтингова агенция, която се очаква да бъде учредена до края на годината.  

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
SimeonAtanasov
преди 8 години
Нищожни са печалбите, дори и да станат 100 млрд. рубли за 2015 г. Това са около 1,5 млрд. евро. Мисля, че нашата банкова система печели 300-400 млн. евро годишно.Но пък щом в тая криза руските банки са на плюс, пък макар и с малко, при започване на възстановяване на икономиката, отново ще започнат да печелят много, както предходните години.Прави ми впечатление маржа между лихвите по депозити (10%) и лихвите по кредити (14-18%). При нас депозитите са на около 2%. Тоест кредитите не трябва да са повече от 4 %, но реално са на към 7-8 % минимум.Но стъпките на руснаците са правилни - собствена национална платежна система и собствена кредитна агенция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още