IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата се насочва към най-лошата си серия от три месеца

Продължителното поевтиняване на петрола и санкциите върху турските храни може да ускорят темпа на инфлацията

15:50 | 02.12.15 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Рублата се насочва към най-дългата си губеща серия от над три месеца, след като петролът продължава да поевтинява, предизвиквайки опасения, че понижаващата се цена на суровината и санкциите върху вноса на турски храни ще ускорят инфлацията, съобщава Bloomberg.

Валутата отслабна с 0,7% спрямо долара до 67,061 в ранния следобед в Москва, поевтинявайки за шести пореден ден, след като цената на петрола сорт Брент се понижи на пазара в Лондон преди срещата на ОПЕК.

Поевтиняването валутата с 18% през това тримесечие накара трейдърите на деривати да намалят залозите, че централната банка ще понижи лихвените проценти на следващата си среща на 11 декември. Руската забрана на турски храни, като отмъщение за свалянето на руския изтребител над Русия, може да доведе до най-бързото поскъпване на цените в страната от 13 години.

„Санкциите, наложени върху турските храни, може да поддържат инфлацията в Русия на по-високи нива за по-дълго време в сравнение с очакванията“, казва Пьотр Матис, стратег за валутите на развиващите се пазари в Rabobank в Лондон. „Ако това наистина се случи, това ще спре централната банка от възстановяване на цикъла на облекчаване и ще удължи рецесията, което ще се отрази отрицателно на рублата“.

Петгодишните държавни ценни книжа останаха почти без промяна в сряда с доходност от 9,97%. Руските държавни краткосрочни облигации са донесли на инвеститорите втората най-добра възвращаемост през тази година сред развиващите се пазари. Финансовото министерство на Русия е продало всичките си облигации с матуритет февруари 2027 г. за 7,2 млрд. рубли на първия им търг в сряда, сочат данни на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
И всъщност колко процента беше целта на инфлацията на ЕЦБ, която тя така и не успява да постигне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
Ниската цена на валутата не беше ли съкровената цел на Федералния резерв, ЕЦБ, ЯЦБ и всички останали "специалисти". Това не предизвикваше ли по-голяма конкурентоспособност, или вече сте забравили?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Чакай малко да паднат температурите... да те питам от къде ще имаш рубли да си платиш за газта.. Щото петродолара е ясен, ама рублогазта незнам дали няма да се роди скоро..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
aldy
преди 8 години
Забрави да кажеш, че спряха тока на Пу-тю в Крим. Щото така му се пада. И на т.н. украински народ в Крим също така му се пада. Абе чудно, че Батя Сам още не ги е избомбил с тактическо ядрено оръжие. Тактика, бабам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 8 години
чакай, сега ще дойдат да ти обяснят как това стимулира вътрешното производство :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 10
redcretin
преди 8 години
Що стана че не разбрахме, нали Пу-Тя Победоносец щеше да възцари православное государство ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още