IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC прогнозира поевтиняване на рублата с 10% до края на годината

Според британската банка негативно влияние върху руската валута ще оказват отливът на капитали, измененията в търговския баланс и инфлацията

16:20 | 11.11.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руската рубла ще продължава да отслабва през последните месеци на тази година и през следващата, прогнозира британската банка HSBC. Негативно влияние върху руската валута ще оказват отливът на капитали, измененията в търговския баланс, инфлацията и действията на Централната банка, смятат анализаторите, цитирани от бизнес портала РБК.

През есента курсът на руската валута остава около 65 рубли за долар, но това е само временно, смятат авторите на доклада Мурат Топрак и Доминик Бънинг. Според тях в края на 2015 г. доларът ще се обменя за 72 рубли, а в края на 2016 г. - за 78 рубли. Дори и цената на петрола да се стабилизира, на рублата ще тежат още четири фактора. 

Негативно влияние ще окаже отливът на капитали през идните месеци. През септември тази година руската централна банка за пръв път от пет години обяви притока на капитали за тримесечие – 5,3 милиарда долара.

„Това обаче не означава, че структурата на платежния баланс се е изменила фундаментално. По-рано Русия преживяваше чист отлив на капитали. Смятаме, че той ще стане по-голям и по-очевиден през идните месеци, защото до края на годината компаниите ще трябва да погасят външен дълг от над 20 милиарда долара“, пише в анализа на HSBC.

Освен това банката очаква и намаляване на преките чуждестранни инвестиции в страната, както и свиване на търговския излишък. За девет месеца той намаля с 21,7% до 115,5 милиарда долара, основно заради срива в цената на петрола. Около 45% от руския износ се състои от петрол и петролни продукти, така че без значително повишение в цените трудно ще се стигне до ръст на търговския излишък до нивата от 2010 – 2014 г., смятат от HSBC.

Курсът на рублата може да се използва и като механизъм за регулиране на икономиката. Това е още една причина, поради която националната валута може да отслабне, отбелязват от HSBC.

Допълнителна тежест върху обменния курс на рублата може да окаже стремежът на централната банка да увеличи международните си валутни резерви. Запасите намаляха с повече от 130 милиарда долара, когато институцията опита да удържи срива на рублата през 2014 г. След това банката успя да възстанови част от тези запаси и в бъдеще, макар и не в краткосрочен план, тя може да поднови изкупуването на валута на международните пазари, прогнозират от HSBC.

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27 ноември в Интер Експо Център София.
 
Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Internet
преди 8 години
Чакам коментара на Мадам, с нетърпение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още