IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големи IT компании може да напуснат руския пазар

Предстои да бъде одобрен закон, който ще задължава държавните органи да дават писмено обяснение за закупуването на чуждестранен софтуер

17:21 | 03.11.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Редица големи IT компании обмислят да напуснат руския пазар заради ограниченията в закупуването на чуждестранен софтуер, предупреди Асоциацията на Европейския бизнес в Русия, цитирана от „Комерсант“.

В писмо до министъра на телекомуникациите Николай Никифоров генералният директор на асоциацията Франк Шауф иска да бъде отложено влизането в сила на закона, който ще задължи държавните органи да дават писмено обяснение за закупуването на чуждестранен софтуер, от 1 януари на 1 юли 2016 г. 

Шауф определя този подход като дискриминационен и ограничаващ свободната конкуренция. Той предупреждава, че компаниите може да прекратят програмите си за инвестиции и дори да се изтеглят от руския пазар заради неясните правила.

От Министерството на икономиката казват, че не са получили писмото на асоциацията. Според ведомството въвеждането на забрана за ползване на чуждестранни продукти за нуждите на държавата е основателно, когато са изпълнени следните три условия: руската продукция отговаря на съвременното технологично развитие, има налични не по-малко от три руски производителя на съответния продукт и фирмите могат да отговорят на търсенето в пълна степен.

Според източник на „Комерсант“, запознат със съдържанието на писмото, опасенията на бизнеса са свързани не толкова със закона, който вече е подписан от президент Владимир Путин, а по-скоро с постановлението за ограничения в закупуването на чуждестранен софтуер.

Този проектозакон беше внесен от Министерството на телекомуникациите на 30 юни и може да бъде подписан от премиера Дмитрий Медведев през идните две седмици. Документът предвижда забрана от 1 януари 2016 г. на покупките на чуждестранен софтуер за държавни и обществени нужди „с цел защита на вътрешния пазар на Руската федерация, развитие на националната икономика и подкрепа за руските производители“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
vankata89
преди 8 години
Какво ревът тези компании ако имат качествени продукти могат да ги продавт на частни фирми никой не им забранява. А да забравих от държавара може да се цицат много пари за малко работа справка наща мила родина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
хА сега, де! Понеже природата не знае празно, какво ще стане с тези сегменти на световния пазар? Скромно виждане= Там ще се наместят И други, извън УСА.Добър тренинг за тях, пропуснати пачки за засегнатите от безспорно, протекционистичните мерки на руската държава.Честито на печелившите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още