IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в услугите в Китай нараства с най-бавния темп от юли 2014 г.

PMI индексът на Caixin/Markit се понижава от 51,2 пункта през ноември до 50,2 пункта през декември

10:02 | 06.01.16 г.
Активността в услугите в Китай нараства с най-бавния темп от юли 2014 г.

Активността в китайския сектор на услугите се ускорява с най-бавния си темп от 17 месеца през декември, сочат данни на Caixin/Markit, цитирани от Ройтерс. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава до 50,2 пункта от 51,2 пункта през ноември. Това е най-ниската стойност от юли 2014 г. и втората най-ниска, откакто е започнало регистрирането на данните през 2005 г. 

Данните са поредният сигнал, че втората по големина световна икономика вероятно губи инерция. Властите в Пекин и анализаторите се надяваха преструктурирането на икономиката с акцент върху услугите и потреблението да компенсира слабостта в индустрията.

„Предвид разочароващите данни за услугите правителството трябва постепенно да облекчи ограниченията в сектора“, казва Хе Фън, икономист в Caixin Insight Group.

Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия, а под 50 – за свиване.

Подиндексът за новите бизнеси пада от 51,1 през ноември до 50,6 пункта през декември.

Секторът на услугите беше едно от малкото светли точки в китайската икономика през изминалата година и противостоеше на продължителния спад в производството.

Резултатите от частното проучване са в противоречие с тези от официалното изследване от петък, според което активността през декември се повишава до 16-месечен връх до 54,4 пункта.

Ройтерс посочва, че Китай ще публикува данни за БВП през третото тримесечие на 19 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още