IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови опасения за възстановяването в Китай

Изследвания за бизнес активността в страната показаха смесени данни за икономиката в Поднебесната империя

10:16 | 01.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическото възстановяване в Китай отново е под съмнение, след като три отделни икономически проучвания показаха смесени данни за икономическата активност в страната, съобщи CNBC.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) остана без промяна спрямо април на ниво от 50,1 пункта, което обаче е над очакванията за спад до 50 пункта, прогнозирани от 31 икономисти, анкетирани от агенция Ройтерс. Освен това май е третият пореден месец, когато индексът е на ниво от 50 пункта. То е ключово, защото всяка стойност нагоре говори за експанзия, а всяка под тази граница – за свиване.

PMI индексът на китайското икономическо списание „Цайсин“ (Caixin) се понижава до от 49,4 до 49,2 пункта. Това е 15-ти пореден месец свиване и най-ниската стойност от февруари. Проучването на „Цайсин“ обхваща предимно малки и средни предприятия, докато правителственият измерител се фокусира върху по-големи и държавни предприятия. 

Отделно изследване на бизнес активността в сектора на услугите показва, че PMI индексът се понижава от 53,5 до 53,1 пункта. Услугите, които генерират по-голямата част от БВП, са ключови за икономическия преход в Поднебесната империя.

Властите в Пекин заявиха тази седмица, че ще отворят някои сфери в индустрията за чуждестранни инвестиции, като например финансите, образованието, културата и здравеопазването.

„И трите проучвания сигнализират за икономическо стабилизиране, но не и за категорично възстановяване“, посочва Джулия Уан, икономист за Китай, Хонконг, Макао и Тайван в HSBC. “И паричната, и фискалната политика остават гъвкави, а най-важното е, че темпът на фискална експанзия все още остава ключов за устойчивото възстановяване през 2016 г.”, допълва тя.

„Като цяло китайската икономика не успява да поддържа възстановяването както през първото тримесечие и все още е в процес на достигане на дъното“, казва Джъншън Джун, директор на звеното за макроикономически анализи в CEBM Group.

В началото на годината имаше надежди, че икономиката жъне плодовете от фискалните и парични стимули, продължили над една година. Данните от последните два месеца обаче понижиха оптимизма, тъй като инвестициите във фиксирани активи, индустриалното производство и продажбите на дребно отчетоха по-слаб ръст от очакваното през април.

„Смятаме, че инерцията през първите два месеца от второто тримесечие вероятно е станала по-умерена. С напредването на структурните реформи през второто тримесечие с акцент върху деливъридж, понижение на складовите наличности и на свръхкапацитета в сектори като стоманената и въглищната индустрия, очакваме паричната политика да остане гъвкава, подкрепена от проактивна фискална политика“, коментират анализаторите от Citi.

Преди публикуването на проучванията икономическото издание China Securities Journal съобщи, че властите в Пекин по всяка вероятност ще увеличат фискалната подкрепа през второто полугодие.

Икономистите в ING посочиха, че правителството трябва да се концентрира върху предлагането при провеждането на структурните реформи вместо да се занимава с политиките за търсенето, които влияят на капиталовите инвестиции и износа. Реформите, насочени към предлагането, включват микроикономически политики за стимулиране на ефективността и производителността на труда и се смятат за ключови при справянето с т.нар. зомби компании – задлъжнели фирми, които работят, но са близо до фалит, отбелязва CNBC.

Повече по темата вижте от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още