IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка очаквано остави програмата си за стимули без промяна

Решението на регулатора рязко оскъпи йената

10:01 | 16.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Японската централна банка (ЯЦБ) очаквано остави паричната си политика без промяна, което рязко оскъпи йената и предизвика спекулации за това дали икономистите ще се намесят на валутните пазари, съобщи CNBC.

В края на двудневното си заседание в четвъртък централните банкери обявиха, че ще продължат да провеждат операции за увеличаване на паричната база с годишен темп от 80 трилиона йени (760 милиарда долара) и ще поддържат отрицателна депозитна лихва от -0,1%.

Въпреки че решението на банката беше до голяма степен очаквано, йената поскъпна с над 2% спрямо долара и към 10:00 часа българско време курсът беше 103,76 йени за долар. Валутата е поскъпнала с над 13,5% спрямо долара от началото на годината, което създава проблеми за компаниите износителки.

„Наистина е интересно, когато няма промяна в политиката на централна банка, виждаме тези големи пазарни колебания. Така инвестирането става трудно за самите инвеститори“, казва Мартин Лакос от Macquarie.

Ако пазарните турбуленции продължат, централната банка може да бъде принудена да се намеси, коментира CNBC.

“Централните банкери всъщност следят повече пазара на акции, отколкото йената и ако тя има значително негативно влияние върху пазарите, рисковете от интервенция нарастват”, казва Митул Котека, директор на звеното за азиатска валутна търговия и лихвени стратегии в Barclays.

Преди обявяването на решението британската банка HSBC прогнозира, че липсата на промяна може да доведе до нежелано засилване на йената.

„Според нас колкото по дълго съветът чака, за да се справи с рисковете пред икономиката и цените, толкова повече пазарът ще се съмнява в решителността на банката да постигне целта си за инфлацията“, казва Изуми Девалие, икономист в HSBC.

Централната банка за пореден път заяви, че икономиката продължава да се възстановява с умерен темп и посочи подобрението в инвестициите на бизнеса, заетостта и инвестициите в жилищни имоти. Регулаторът призна обаче, че през последно време се наблюдава слабост в частното потребление и индустриалното производство. Банката също така очаква нулева годишна инфлация.

Като една от причините за липсата на действия самата централна банка посочва предстоящия референдум за еврочленството на Великобритания на 23 юни, който има потенциала да предизвика сътресения на пазарите и да оскъпи йената, защото инвеститорите ще се насочат към японската валута в качеството й на актив убежище.

Очакванията към Японската централна банка вече са за действия на заседанието през юли.

Още за заседанието на банката можете да разберете от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още