IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch заплаши да понижи кредитния рейтинг на Япония

Агенцията ревизира надолу перспективата пред японския рейтинг А от стабилна до отрицателна

17:48 | 13.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Рейтинговата агенция Fitch предупреди, че може да понижи суверенния рейтинг на Япония, след като премиерът Шиндзо Абе отмени вдигането на данъка върху продажбите с две години и половината заради опасенията, че икономиката не се е справила с дефлацията, съобщава Ройтерс.

"Слабият растеж на Япония е също и кредитна слабост, тъй като опитите на Абе да съживи икономиката, известни като „ Abenomics”,  не увеличиха потенциала за растеж“, отбелязва Fitch в изявление.

Правителството би могло да избегне понижение на кредитния рейтинг, ако предприеме нови стъпки за постигане на целите за фискална дисциплина. "Липсата на мерки за укрепване на доверието във фискалната политика може да доведе до понижаване на кредитния рейтинг“, предупреждава агенцията.

„Правителството реши да отложи увеличението на данъка, което ни принуди да преразгледаме нашата оценка за ангажимента на управляващите към фискална консолидация“, посочва се в изявлението. „Ако нивото на дълга нараства, то следващата ни стъпка е да намалим рейтинга на страната“, допълват от Fitch. 

Агенцията ревизира надолу перспективата си за японския рейтинг А от стабилна до отрицателна - ход, който не е напълно изненадващ на фона на разочарованието на пазара, че критичните фискални реформи са оставени на заден план.

Японското правителство планираше да повиши данъка върху продажбите от 8 на 10% през следващата година, но премиерът Шиндзо Абе отложи мярката до октомври 2019 г.

Увеличението е планирано отпреди повече от две години. На налога се разчиташе да съживи икономиката и да върне доверието на нацията в програмата за растеж на правителството.

В изявлението си Fitch посочва, че отлагането означава, че данъчното увеличение всъщност няма да се случи.

Съотношението дълг – БВП в Япония е най-лошото в света – над два пъти размера на 5-трилионната японска икономика, отбелязва информационната агенция.

Загубата на приходи вследствие на отлагането на данъчното увеличение повдига опасения как страната ще успее да намали дълговото бреме и да постигне целта за връщане към първичен бюджетен излишък през фискалната 2020 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
Само баламурници като управляват дадена страна събират парите които харчи държавата чрез налози - данъци от гражданите и. Умните управляващи заемат тези пари а държат данъците ниски, а инвеститорите много харесват ниските а не високите данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още