IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония отлага увеличението на данъка върху продажбите

Премиерът Шиндзо Абе обяви решението си пред парламента и ще го съобщи и на официална пресконференция днес

08:54 | 01.06.16 г.
<p>
	Премиерът на Япония Шиндзо Абе. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Премиерът на Япония Шиндзо Абе. Снимка: архив, Ройтерс

Премиерът на Япония Шиндзо Абе съобщи пред депутатите, че ще отложи увеличението на данъка върху продажбите, съобщава Wall Street Journal.

Увеличението, предвидено за следващата година, е планирано отпреди повече от две години, припомня изданието. На налога се разчиташе да съживи икономиката и да върне доверието на нацията в програмата за растеж на правителството.

Абе коментира пред депутатите, че ще обяви официално решението си на пресконференция, която ще се състои по-късно днес.

Решението на японския премиер подчертава трудностите, с които той се сблъсква в опитите да върне икономиката към устойчив и стабилен растеж.

Въпреки че японската икономика се разшири през първото тримесечие на тази година, тя отбеляза спад в две от предходните три тримесечия. Според икономисти основната тенденция на растежа остава неустойчива и слаба.

Опозиционните политици и дори някои членове на партията на Шиндзо Абе посочват необходимостта да се отложи повишаването на данъка. Това е още един знак, че т.нар. Абеномика – програмата за рестарт на икономиката на Япония, може би не дава нужните резултати, отбелязва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още