IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в услугите в Китай се ускорява с най-бърз темп от близо година

Данните за юни показват, че икономическият преход в Поднебесната империя продължава да се осъществява

09:39 | 05.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Активността в сектора на услугите в Китай се ускорява през юни и показва, че преходът в икономиката от модел, задвижван от производствения сектор, към такъв с акцент върху услугите и потреблението, се осъществява с умерен темп. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в услугите на Markit и китайското икономическо списание „Цайсин“ (Caixin) се повишава от 51,2 пункта през май до 52,7 пункта през юни, което е най-рязкото повишение от 11 месеца, посочва CNBC.

Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия, а всяка под 50 – за свиване в сектора.

Миналата седмица бяха публикувани правителствените данни, които показаха, че индексът се повишава от 53,1 пункта през май до 53,7 пункта през юни. Официалният измерител обикновено се базира на данни от големи и държавни предприятия, докато частният се фокусира върху по-малки частни компании. 

Макар че индексът в производството се следи по-внимателно от пазарите, икономическият преход в Китай означава, че секторът на услугите, който включва индустрии като недвижимите имоти, търговията на дребно и развлеченията, се превръща в основна част от икономиката в Поднебесната империя.

„Секторът на индустрията сега подкрепя цялостната икономика“, казва Джъншън Джун, директор на звеното за макроикономически анализи в CEBM Group. „Експанзията при услугите се случва, когато индексът в производствения сектор се понижава, което подсказва, че икономическата структура на страната става по-балансирана“, допълва той.

Този месец предстои да бъдат публикувани данните за БВП на Китай през второто тримесечие и като цяло анализаторите очакват икономиката да е нараснала с 6,7% на годишна база, колкото и през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още