IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика расте с 6,7% през второто тримесечие

Благодарение на фискалните стимули на китайското правителство икономиката на страната остава стабилна

10:14 | 15.07.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Китайският икономически растеж остава стабилен на ниво от 6,7% през второто тримесечие, като рекордните стимули през първото тримесечие успяха поне временно да осигурят стабилен растеж на икономиката, съобщава MarketWatch.

Ръстът е над очакванията на анализаторите, след като предварителните данни показаха по-слабо производство, износ и частни инвестиции. Петъчната статистика може да облекчи напрежението върху Пекин и да доведе до по-скорошно прилагане на мерки за стимулиране на икономиката, които са доказали своята неефективност при спад на икономиката.

Проучване на Wall Street Journal сред 16 икономисти прогнозира 6,6% ръст на брутния вътрешен продукт на Китай в периода април-юни. 

На тримесечна база БВП се разширява с 1,8 на сто, спрямо ревизирания ръст от 1,2 на сто за първото тримесечие. Това е най-силното разширяване от три тримесечия.

Средният ръст на БВП в Китай възлиза на 9,82 на сто от 1989 г. до 2016 г. Пикът от 15,40 на сто е достигнат през първото тримесечие на 1993 г., а рекордно нисък ръст от 3,8 на сто е отчетен през четвъртото тримесечие на 1990 г.

Националната статистика от своя страна обяви покачване на промишленото производство с 6,2% през юни спрямо година по-рано, което е с 0,2% повече спрямо отчетения ръст от 6% през май.

В същото време инвестициите във фиксирани активи се увеличават с 9% на годишна база през периода от януари до юни в сравнение с ръста от 9,6% през първите пет месеца от годината.

Продажбите на дребно нарастват с 10,6% през шестия месец на годината в сравнение с година по-рано, което е покачване спрямо ръста от 10% през май.

В индустриалната продукция и търговията данните са по-добри от очакваното, докато инвестициите не успяха да отговорят на прогнозите.

Китайското финансовото министерство съобщи, че правителствените разходи са се увеличили с 19,9% на годишна база през юни в сравнение с ръста от 17,6% през май.

Но това изглежда не е в състояние да противодейства на множеството ефекти от кризата, които удариха втората по големина икономика в света, увеличавайки опасенията, че Китай може да не успее да постигне заложената цел за растеж между 6,5 и 7% през 2016 г. , за трета поредна година.

Въпреки това според Динг Шуанг, икономист в Standard Chartered Bank, петъчните данни показват, че икономиката е в общи линии стабилна.
 


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 6
Ivan N.
преди 7 години
С колкото каже вождът, с толкова ще порастне китайската икономика. Дали все още има хора, които да вярват на това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още