IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей подкрепи Марк Карни за оставането му начело на АЦБ

Управителят на Английската централна банка заяви по-рано, че лични причини ще определят избора му, но той може да е свързан и с решението за Brexit

16:51 | 31.10.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Премиерът на Великобритания Тереза Мей публично оказа подкрепа за Марк Карни, като се включи в дебата, докато той се готви да вземе решение колко дълго да остане управител на Английската централна банка.

„Премиерът ясно изрази подкрепата си за управителя и работата, която той върши“, заяви говорителката на Мей Хелън Боуър пред репортери в Лондон в понеделник. „Ясно е, че решението трябва да вземе той" и той е „абсолютно най-добрият човек за тази работа“, добави тя, цитирана от Bloomberg.

Карни си даде срок до края на годината да реши дали да остане за пълен мандат от осем години до 2021 г., или да напусне поста през 2018 г., както бе планирал, когато прие позицията. И докато спекулациите относно бъдещите му планове се разрастват, гуверньорът може да направи съобщение по темата по време на следващата си публична проява на 3 ноември, когато ще проведе пресконференция, за да обясни новото политическо решение на АЦБ.

Боуър също заяви, че Мей ще „бъде в подкрепа", ако Карни остане на поста повече от пет години. Подкрепата следва множество материали на вестниците в последните дни, в някои от които се твърдеше, че той ще напусне поста през 2018 г., а някои споменават по-дълъг период.

51-годишният Карни заяви по-рано, че лични причини ще определят избора му. Но всяко решение може да бъде свързано и с решението за Brexit след една бурна година, в която той бе въвлечен в горчивата кампания за референдума за Европейския съюз, като той дори вече се сблъска с призиви да подаде оставка. Най-скорошните коментари на Карни по въпроса са с дата от 25 октомври, когато той заяви, че „е привилегия да изпълнява длъжността си“.

„Подобно на всички, и аз имам лични обстоятелства, с които трябва да се справя", добави Карни по време на изказванията си в Парламента. „Това е роля, която изисква сериозно внимание, преданост и имам намерение да я изпълнявам толкова дълго, колкото мога". 

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Варяг
преди 7 години
Трудно е за всеки европеец да живее заедно с катун чарсафосани и ощетолкова *** и от сутрин до вечер да им слуша воят от джамиите.На тая *** ако им стъжниш живота сами ще си бият камшика.Другият позитив ,че ще им намалее дълга и ще станат конкурентноспособни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
При инфлация бедните са потърпевши,богатите стават още по-богати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
red6
преди 7 години
И от Лондона като зачезнат половината и нагоре от канари уорф-а банкстери, дето всъщност представляват 80тине процента от най-платежоспособните лондончани, какво ще стане със ситито? Не, че те ще си тръгнат заради слабия паунд, а по-скоро по същата причина поради която паунда отива към дъното :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
red6
преди 7 години
Първо му се местя в работа, ама после като се усетиха, че той обяви ли, че си заминава и ще се изпари мигом надценката на паунда и почнаха да с3рат навътре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
От друга страна спада на лирата може да има незабавен ефект върху мигрантите,две трети ще напуснат острова в търсене на по-добро заплащанедругаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още