IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разнопосочна динамика в британската индустрия през септември

Индустриалното производство във Великобритания се понижава с 0,4% на месечна база. Промишлеността обаче записва ръст от 0,6 на сто

15:29 | 08.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство във Великобритания се понижава с 0,4% на месечна база през септември, показват данните на Националната статистическа служба. Основният сектор, отговорен за спада, е минното дело, където се отчита понижение от 3,8%. То обаче отчасти се компенсира от 0,6-процентов ръст в промишлеността, която съставлява около 70% от индустриалното производство.

На годишна база през септември се наблюдава 0,3% ръст в индустриалното производство, като повишения има в три от основните четири сектора. Най-голям положителен импулс идва от сектора за водоснабдяване на управление на отпадъците.

Националната статистическа служба посочва и, че има първи тримесечни данни за индустриалното производство след референдума за излизане на страната от Европейския съюз, като то се понижава през този период.

Докладът от вторник включва обема продукция от британските фабрики, нефтени платформи и химически предприятия, и тя се понижава с 0,5% през третото тримесечие спрямо предходното. Това се дължи предимно на понижението в размер на 0,9% в промишлеността. Отчасти това се компенсира от 4,3-процентовото повишение при минното дело и добива на редица суровини, като тази категория включва и петролните полета в Северно море.

Индустриалното производство генерира около 15% от брутния вътрешен продукт.

„Спадът през септември на индустриалното производство отразява основно волатилността в добива на петрол и въздействието на необичайно топлото време върху търсенето на отопление“, коментира пред Financial Times Самюъл Томс, главен икономист за Великобритания в Pantheon Macroeconomics. 

Повече за форекс пазарите, капиталови пазари, фондове, стратегии за търговия и глобалните събития може да научите от петата поредна конференция INVESTOR Finance Forum, която се провежда от Investor.BG съвместно с Bloomberg TV Bulgaria на 8.11.2016 г. в Интер Експо Център София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още