IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на молбите за помощи при безработица в САЩ намалява в края на годината

В същото време частният сектор е увеличил работните места с по-малко от очакваното през декември

17:09 | 05.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на американците, подали молба за помощи при безработица, се понижава до близо 43-годишно дъно през миналата седмица, съобщава Ройтерс.

Заявленията, подадени за първи път, намаляват с 28 хил. до сезонно изгладените 235 хил. през седмицата, приключила на 31 декември, показват данните на Министерство на труда на САЩ.

Броят на молбите се приближава до 233 хил., докоснато в средата на ноември, което беше на ниската стойност от ноември 1973 г. Анкетираните от Ройтерс анализатори очакваха нивото на заявленията да се понижи до 260 хил. през миналата седмица.

Ревизирането на данните за предходната седмица показа 2 хил. по-малко заявления спрямо първоначалната информация.
Четириседмичната усреднена стойност, която изчиства волатилността, намалява с 5 750 до 256 750 през миналата седмица.

Заявленията остават под прага от 300 хил., приеман като знак за добро състояние на пазара на труда, вече 96 поредни седмици. Това е най-дългият период от 1970 г. насам, когато пазарът на труда в САЩ е много по-малък.

В момента трудовият пазар се радва на почти пълна заетост с ниво на безработица от 4,6%, което представлява 9-годишно дъно.

Затягането на пазара на труда и постепенното повишаване на инфлацията позволи на Федералния резерв да повиши основния си лихвен процент миналия месец с 25 базисни пункта до диапазон 0,50% - 0,75%.

Други данни от четвъртък показват, че частият сектор в САЩ е добавил 153 хил. работни места през декември, което е под очакванията на икономистите. Докладът е на консултантската компания ADP с съвместно с Moody's Analytics.

Прогнозите на Ройтерс бяха за увеличение на работните места със 170 хил.

„Растежът на работната сила остава стабилен, въпреки че се забавя“, коментира Марк Занди, главен икономист на Moody's Analytics.

Средно през 2016 г. работните места в частниия сектор са се увеличавали със 174 хил. на месец, което представлява понижение спрямо нивото от 209 хил. месечно през 2015 г.

Официалните данни на властите за заетостта в САЩ излизат в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
kloynat
преди 7 години
мисля 4е разбрах какво е натиснало долара на доло по скалата това са даните за заетостта в неселскостопанския сектор в САЩ, които ще бъдат публикувани в петък по4ти сьм сигорен ще 4акаме петька
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
kloynat
преди 7 години
и какво от това 4е Броят на молбите за помощи при безработица в САЩ намалява в края на годината долара се е засилил кьм дьното си не знае кьде се намира пак стана нещо за което не разбрахме може би до утре ще се разбере
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още