IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ардо Хансон от ЕЦБ не е обезпокоен от силното евро

Спокойната реторика на Хансон за валутата идва на фона на публикуваната през миналата седмица стенограма от последната среща на банката

12:33 | 24.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Ардо Хансон, управител на Естонската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ардо Хансон, управител на Естонската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Икономистът от Европейската централна банка (ЕЦБ) Ардо Хансон не е обезпокоен от силата на еврото, съобщава Bloomberg. Поскъпването от 12% на единната валута спрямо долара през тази година до голяма степен е отражение на икономическата инерция в еврозоната, казва управителя на естонската централна банка.

По думите му фокусът трябва да бъде върху изготвянето на послание за посоката на паричната политика през 2018 г.

„Движехме се в коридор, където не смятам, че това е голяма промяна. Не е изненадващо пазарите да реагират, а ние сме по-добре настроени за европейската икономика, отколкото бяхме преди време, което ще доведе до малко по-силно евро“, казва Хансон. 

Следващото заседание на ЕЦБ е на 7 септември и тогава икономистите се очаква да обсъждат бъдещето на програмата за стимули. Въпреки че икономическият ръст във валутния съюз набира сила, инфлацията остава под целевото ниво от 2%.

Спокойната реторика на Хансон за валутата идва на фона на публикуваната през миналата седмица стенограма от последната среща на банката. В нея се изразяват опасения именно за по-скъпата валута. Затова инвеститорите заподозряха, че ЕЦБ може да предприеме мерки за овладяване на валутата.

Президентът на институцията Марио Драги не засегна темата в изказването му от сряда. Очаква се Драги да говори в петък на симпозиума в Джаксън Хол, щата Уайоминг, където ще участват водещи централни банкери. В петък изявление ще има и Джанет Йелън, председател на Федералния резерв на САЩ.

Ардо Хансон е роден в Чикаго и има докторантура от Харвардския университет. Работил е в Световната банка с ресор Източна Европа в продължение на 10 години, след което през 2008 г. оглавява дирекцията за Китай. През 2012 г. се присъединява към Естонската централна банка.

През юли Марио Драги заяви, че ЕЦБ през есента ще започне да обсъжда кога да свие програмата за стимули. Според сегашния план тя продължава до края на декември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още