IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свиването на стимулите на ЕЦБ зависи от възстановяването, казва централен банкер

Адро Хансон е член на Управителния съвет на Европейската централна банка

14:19 | 16.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Свиването на програмата за изкупуване на облигации на Европейската централна банка (ЕЦБ) е обвързано с възстановяването в еврозоната, но ниските лихви и огромният баланс на банката ще осигурят години наред подкрепа. Това заяви Адро Хансон от Европейската централна банка, цитиран от Ройтерс.

„След приключване на програмата за изкупуване на облигации, реинвестициите на вече купени облигации ще продължат за известно време“, казва Хансон, който членува в Управителния съвет на ЕЦБ.

По думите му ако ЕЦБ изкупува облигации повече от две години, основната подкрепа за икономиката идва не от месечните покупки, а от големия баланс на банката.

ЕЦБ е изкупила облигации на стойност над 2 трлн. долара, предимно държавни ценни книжа, през последните две години и половина с надеждата да понижи цената на кредитите и да съживи инвестициите, растежа и в крайна сметка инфлацията.

Следващото заседание на ЕЦБ е на 7 септември, а експертите от институцията обещаха през есента да решат как да процедират със свиването на програмата за изкупуване на облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
муахаха, "подкрепа"Заухавия електорат дори не осъзнава какво означава това.Тази сметка ще се плаща с кръв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още