IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Германия отчитат изненадващо силен спад през октомври

Това е най-солидното свиване на търговията на дребно в страната от повече от година насам

16:24 | 30.11.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Продажбите на дребно в Германия отбелязват изненадващо силен спад през октомври, показват данни на официалното статистическо бюро Destatis. Това е един от редките сигнали за слабост на водещата европейска икономика, коментира Ройтерс.

Продажбите на дребно се понижават през октомври с 1,2% спрямо септември. Очакванията на финансовите пазари бяха за повишение с 0,3% след  растежа с 0,5% през септември.

Това представлява и най-солидно свиване на  търговията на дребно от повече от година насам.

Продажбите на дребно се понижават с 1,4% на годишна база с отчитане на инфлацията след солидното увеличение от 4,1% месец по-рано. Средната прогноза на пазарите беше за повишение с 2,8 на сто. Това е и първи спад на показателя от осем месец насам.

Реалният оборот в търговията на дребно през първите десет месеца на  настоящата година се повишава с 2,4% спрямо същия период на 2017 г., докато  номиналният оборот нараства с 4,3%.

В продължение на няколко години икономиката на Германия беше задвижвана най-вече от износа. През миналата година обаче частното потребление се оказа ключов двигател, като то продължава да играе важна роля и през настоящата година въпреки традиционно пестеливите разходи на германците.

Подкрепа на вътрешното потребление продължава да оказва здравият трудов пазар и рекордните нива на заетост в  Германия, повишаването на реалните заплати и ултраниските лихвени проценти.

Изненадващо слабите данни днес са факт след оповестено по-рано тази  седмица проучване на института GfK, което отчита стабилизация на декемврийските потребителски нагласи в Германия за втори пореден месец малко под 16-годишния  връх, достигнат през септември. 

Индексът на GfK, който определя бъдещите  потребителски нагласи за декември, остава на ноемврийското ниво от 10,7 пункта. Това е признак за продължаваща позитивна нагласа на германските потребители в  началото на празничното предколедно пазаруване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Германците събират пари за коледните празници Пълни са с пари Защо спестяват толкова ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още