IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската производствена активност се забавя за втори пореден месец

Инфлационният натиск се увеличава и би могъл да привлече вниманието на служителите на Федералния резерв

19:19 | 01.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската производствена активност се забавя за втори пореден месец през април, засегната от недостига на квалифицирани работници и увеличаващите се ограничения на капацитета, но засилването на търсенето в световен мащаб продължава да подкрепя производството, пише Ройтерс.

Проучването на Института за управление на доставките (ISM), публикувано във вторник, показа и скок в цената на суровините, като цените на стоманата и другите материали се увеличават поради митата, наложени от администрацията на Тръмп.

Според ISM индексът на американската фабрична активност се е понижила до 57,3 пункта миналия месец от 59,3 през март. Въпреки това стойност над 50 на индекса ISM показва ръст в производството, което представлява около 12% от икономиката на САЩ.

Миналия месец се наблюдава увеличение на цените в 17 от 18 индустриални сектора.

Увеличаването на разходите за суровини е последното доказателство, че инфлационният натиск се увеличава и би могъл да привлече вниманието на служителите на Федералния резерв, които трябва да започнат двудневна среща във Вашингтон.

Данните в понеделник показаха скок на годишните темпове на инфлация през март. В допълнение, заплатите нараснаха с най-бързо темпо от 11 години през първото тримесечие.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още