IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските потребители отново затягат портфейлите си

След лятото, в което се отдадоха на по-свободно харчене, потребителите са станали по-предпазливи

10:57 | 09.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британските потребители са станали по-предпазливи към разходите си през септември след по-освободеното си харчене през лятото, показаха две проучвания от вторник. Това предполага, че икономиката като цяло вече не може да разчита толкова много на потребителите, за да се смекчат негативните влияния от Brexit, съобщава Ройтерс.

Магазините са отчели ръст на общите разходи с годишен темп от 0,7% миналия месец, което е най-слабото увеличение от октомври миналата година, ако не смятаме срива през април, когато данните бяха изкривени заради Великденските празници, заяви Британският консорциум за търговия на дребно (BRC).

По-широкият показател за потребителските разходи на Barclaycard се е повишил с най-бавния си темп от пет месец, записвайки годишен ръст от 3,9%.

„Виждаме разходите да се връщат към умерени нива, тъй като потребителите балансират бюджета си след по-дълго от обичайното лято на по-силно харчене“, коментира директорът на Barclaycard Есме Харууд.

Потреблението на домакинствата формира около 60% от британската икономика. Английската централна банка и други организации, готвещи икономически прогнози, са изненадани от силата на потреблението след вота за Brexit през 2016 г., докато в същото време ръстът на заплащането изостава зад инфлацията.

Склонността на потребителите да харчат помогна да се смекчи забавянето на икономиката като цяло.

Има обаче признаци, че след лятната вълна и Световната купа по футбол домакинствата са станали по-внимателни. АЦБ съобщи миналата седмица за най-слабото увеличение на взимането на заеми от потребителите от почти три години.

Почти половината от потребителите, анкетирани от Barclaycard – 46%, са планирали да похарчат по-малко около Коледа тази година, отколкото през 2017 г., заяви компанията.

Данните на BRC пък показват, че на сравнима база, която изключва ефектите от промените в пространството на магазините, продажбите на дребно са спаднали с 0,2% през септември – първият спад от октомври миналата година, без да се смята периода около Великден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
dakl
преди 5 години
Безпорно с основание са предпазливи, защото лошото за Великобритания тепърва предстои!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още