IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите в САЩ растат с най-бърз темп от 2009 г.

Безработицата остава стабилна на равнище 3,7 на сто през миналия месец

15:58 | 02.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Работодателите в САЩ са създали 250 000 нови работни места през октомври и са увеличили заплатите с най-бърз темп от 2009 година в усилията си да привличат и задържат работниците си, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Месечният доклад за заетостта в САЩ на министерството на труда, съдържащ последните важни икономически показатели преди междинните избори на 6 ноември, отчита все така 40-годишно минимално равнище на безработицата от 3,7 процента.

Потребителите сега са с най-високото доверие от 18 години и харчат свободно, давайки тласък на жизнения икономически растеж. Американската икономика е в експанзия от 10 години - вторият по продължителност такъв период в историята на страната, а октомври е стотният пореден месец на нови назначения - също рекорден период.

Последните данни показват все по-голямо затягане на пазара на труда, което насърчава Федералния резерв да увеличи лихвите отново през декември, допълва Ройтерс.

Освен това силният пазар на труда би могъл да облекчи страховете, свързани със стабилността на икономиката заради по-слабите данни за жилищния сектор и забавянето при бизнес разходите. За сравнение очакванията на икономистите бяха да бъдат добавени 190 хил. нови работни места към икономиката през октомври.

Средното заплащане на час в САЩ е нараснало с пет цента или 0,2% през миналия месец след ръст от 0,3% през септември. На годишна база повишението достига 3,1% - най-голямото от април 2009 г. Това означава, че инфлацията ще се задържи около целта на Фед от около 2% за известно време. 

Не се очаква на заседанието си следващата седмица Федералният резерв да променя паричната си политика, но силните данни за пазара на труда през октомври подкрепят очакването това да се случи през декември.

Нарастването на заетостта със средно 218 хил. работни места на месец през последните три месеца е два пъти повече от необходимите 100 хил. работни места, отговарящи на нарастването на населението в трудоспособна възраст. Това е добра новина за щатската икономика, която се очаква да се забави значително, след като се изчерпи ефекта от намаляването на данъците от страна на администрацията на Тръмп на стойност 1,5 трил. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още